Самарас обеща да продължи с реформите

13513
Самарас обеща да продължи с реформите
Снимка: Getty Images / Guliver

Представяйки днес програмата си за предсрочните избори на 25 януари, гръцкият премиер Андонис Самарас обеща, че ще продължи реформите, укрепването на конкурентоспособността и постепенното сваляне на данъците.

Ще победи Гърция на растежа, а не на популизма, заяви Самарас, намеквайки за първенеца в допитванията, лявата радикална партия Сириза, която иска да сложи точка на икономиите и да поиска от Европейския съюз мораториум върху изплащането на дълга.

Някои искат клиентелистки публичен сектор, добави премиерът, визирайки главния си съперник, водача на Сириза Алексис Ципрас. Самарас - обратно - обеща да продължи оздравяването на публичния сектор и прилагането на мерки за повишаване на конкурентоспособността и подобряването на инвестициите.

За две години и половина правителството на Самарас намали броя на държавните чиновници и либерализира някои отрасли на икономиката като крайбрежното корабоплаване, което доведе до увеличаване на броя на туристите, изтъкна сам той. Признаците на това боязливо съживяване все още не се усещат в Гърция, където безработицата си остава най-високата в еврозоната (над 25%), а обедняването обхвана над 20% от населението главно заради съкращаването на публичните разходи и премахването на държавата-провидение.

"Златна зора" представи кандидатите си за изборите в Гърция

Гръцката крайнодясна партия "Златна зора" първа публикува кандидатите си, които ще участват в парламентарните избори на 25 януари. И то...

Все още действащият министър-председател на Гърция обеща социална държава и система за сигурност за ниските доходи, постепенно намаляване на данъците върху доходите и недвижимостта, задушили гърците. Той обаче подчерта, че намаляването на данъците не би трябвало да доведе до възобновяване на публичните дефицити.

Нашата национална цел е нова производствена база със създаването на 700 000 работни места до 2021 г., посочи Самарас. Той отново повтори, че няма да има ново намаляване на пенсиите и на доходите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com