X
 
 

Сигнал от ЕС за влизането на Албания - по-далечно от представите на Тирана

1592 0
Сигнал от ЕС за влизането на Албания - по-далечно от представите на Тирана
Снимка: Getty Images/Guliver
Ръководителят на Делегацията на Европейския съюз в Албания Луиджи Сорека даде оценка за актуалната ситуация в страната в контекста на европейската ѝ перспектива, предаде БГНЕС.

В интервю за Euronews дипломатът цитира част от реч на Унстън Чърчил от 1942 година, заявявайки, че Албания се намира "в края на началото", а не "в началото на края".

Хан иска от Вучич Сърбия по-бързо да прилага истински върховенството на закона

На срещата си със сръбския президент Александър Вучич, еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова за ускоряване на реформите, о...

Според Сорека, и Албания, и Северна Македония имат отворени въпроси относно върховенството на закона, което забавят пътя им към Европейския съюз. "Решението през октомври е важно не само за страната, но и за ЕС, тъй като е поставено под въпрос доверието към процеса на разширяване", заяви дипломатът.

Албания и Северна Македония са изпълнили голяма част от своите ангажименти към Европейската комисия. Този напредък е достатъчен за започване на преговори, а не за пълноправно членство.

Според посланика на ЕС, Албания е постигнала голям напредък, но има области, в които албанската администрация трябва да продължи да работи. Такава, например, е борбата срещу корупцията, организираната престъпност и избирателната реформа. Необходима е ежедневна работа за прилагане на дневния ред на реформите, преди Съветът на ЕС да вземе решение през октомври за отваряне на преговорите с Албания.

Сорека каза, че вярва, че албанският народ, който подкрепя членството на страната в ЕС, ще продължи да вярва в просперитета му. Но и самият Европейски съюз "не трябва да разбива техните надежди", допълни той.

Северномакедонският президент: Планираме начало на преговорите за ЕС до края на 2019 година

Преспанският договор изискваше огромна смелост и визия - смятам, че това беше разбрано в Германия. Затова Северна Македония няма план Б...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...