Сърбия мълчи за оградата по границата с Македония

2019
Сърбия мълчи за оградата по границата с Македония
Снимка: БГНЕС

Правителството на Сърбия отказа да коментира изграждането на ограда, което продължаваше в събота, близо до границата ѝ със Северна Македония, общ пропускателен пункт за мигранти, преминаващи през региона на Балканите.

Бариерата се издига на южната граница, близо до официален граничен пункт и транзитния лагер за мигранти Табановце от страната на Северна Македония, съобщи AFP.

Снимки на оградата първоначално бяха публикувани от Радио Свободна Европа по-рано през седмицата, докато вътрешното министерство на Северна Македония заяви пред държавните медии, че съоръжението е на сръбска територия.

Оградата между Македония и Сърбия не е част от договор с ЕС

Властите в Белград обаче мълчат, като не искат да говорят по въпроса с AFP нито от вътрешното или външното министерства, нито от кабинета на министър-председателя Ана Бърнабич.

Според заповед, публикувана на уебсайта на финансовото министерство, която определя условията за преминаване на частна собственост за оградата, бариерата е възложена да "блокира държавната граница", за да "предотврати разпространението на нов коронавирус" в случай на "масови и неразрешени" преминавания.

Сърбия, ключова транзитна страна по т. нар. Балкански маршрут, наскоро отбеляза нов прилив на бежанци и мигранти, които се надяват да стигнат до Западна и Северна Европа.

Сърбия вдига ограда по границата с България

Около 30 000 мигранти и бежанци са регистрирани в страната през първата половина на 2020 г., което е почти 3 пъти повече от броя за същия период на миналата година, сочат официалните данни.

Няколко държави от региона, включително Унгария, Северна Македония и Словения, изградиха гранични стени по време на мигрантската криза през 2015 г., когато стотици хиляди хора преминаха през Балканите, бягайки от войната и бедността у дома. Този маршрут беше официално затворен през 2016 г., но трафикът през региона продължава - на по-ниски нива.

Попитана за коментар, говорителят на Европейската комисия Ана Писонеро-Ернандес отбеляза, че финансирането от ЕС за подпомагане на Сърбия да управлява миграцията, което от 2015 г. възлиза на 100 млн. евро, "не включва изграждането на огради".

От офиса на Агенцията за бежанци на ООН в Сърбия заявиха за AFP, че страната "има суверенно право да контролира границите си", но и задължение да обработва молби за убежище.

"Сърбия предоставяше достъп до процедурата за убежище на хората, търсещи закрила в нея в миналото. Нямаме индикации, че тази практика ще се промени", заяви служителят по комуникацията Миряна Миленковски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com