Сърбия ще търси подкрепата на МВФ за вдигане на пенсии и заплати

3921
Сърбия ще търси подкрепата на МВФ за вдигане на пенсии и заплати
Снимка: Getty Images/Guliver

Сърбия ще потърси подкрепата на Международния валутен фонд (МВФ) за увеличаване на пенсиите и заплатите в публичния сектор по време на преразглеждане на дълга й, докато в същото време премиерът Александър Вучич намекна, че може да свика предсрочни избори.

Неговото правителство оряза пенсиите и заплатите през миналата година като част от опитите му да си осигури сделка за заем в размер на 1,2 млрд. евро от МВФ. Сега Вучич заяви, че планира да анулира съкращенията макари не изцяло, тъй като страната има по-добри от очакваните резултати за фискалната си консолидация, съобщи агенция Ройтерс.

За първи път от юни Гърция изплати навреме вноска към МВФ

Гърция погаси нова вноска към Международния валутен фонд (МВФ). Атина е погасила лихвено плащане в размер на над 186 милиона евро, съоб...

Според Вучич фондът е склонен за това, въпреки че след първото преразглеждане на дълга от него заявиха, че "всякакви фискални преизпълнения трябва да бъдат използвани за редуциране на високия публичен дълг", посочва БГНЕС.

През юли той беше в размер на 72,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) – по-висок от този, който МВФ препоръчва за сходни развиващи се икономики.

В същото време премиерът, който е на власт от април 2014 г., намекна, че обмисля да свика предсрочни избори, тъй като е уверен, че ще спечели нов четиригодишен мандат заради своята лична популярност и безпорядъка в редиците на опозицията.

"Фискалната консолидация, един от трите стълба на сделката с МВФ, върви доста добре, имаме резултати, които са по-добри от очакваните", каза Небойша Савич, председател на управителния съвет на Сръбската централна банка пред държавната телевизия.

МВФ ще настоява за реструктурирането на гръцкия дълг

Международният валутен фонд (МВФ) ще настоява за реструктурирането на гръцкия дълг. Това обяви директорката на МВФ Кристин Лагард. Тя ...

Според него една от възможните пречки при преразглеждането на дълга може да е реструктурирането на стотици държавни фирми, наследство от времето, когато страната е била част от Югославия.

Преразглеждането се очаква да продължи до 1 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани