Трябва ли България да реагира остро на опита "Света София" да стане джамия?

5491
Трябва ли България да реагира остро на опита "Света София" да стане джамия?
Снимка: iStock/Guliver

"Света София" е символ. Най-добре да не се пипа и да си остане музей. Това заяви пред Bulgaria ON AIR историкът проф. Христо Матанов. Изказването му е по повод намерението на Реджеп Ердоган да превърне "Света София" в действаща джамия.

Той бе категоричен, че не трябва да се променя наследството на Кемал Ататюрк.

България чака становището на ЮНЕСКО за статута на "Света София"

България няма основание да реагира на евентуалното решение на турските власти да променят статута на „Света София“ от музей...

Според него намерението на Ердоган не е добър сигнал към Запада. По думи на проф. Матанов голяма част от населението на Турция дори не знае за какво става въпрос.

Историкът изрази мнение, че превръщането на "Света София" в джамия няма да е лесно, тъй като трябва да се променят статутите на ЮНЕСКО и да се посрещне много остра реакция от Запада. Той прогнозира, че ще се надигнат доста гласове срещу тази промяна на църквата.

"България не може да се стои настрана, но нейната позиция ще бъде приглушена. Ние сме малка страна, на пътя на бежанския поток, на пътя на една 80-милионна държава. Не бих препоръчал нашата реакция да бъде остра", коментира проф. Матанов.

Реакцията на България стана разделителна линия и по време на парламентарния контрол през миналата седмица. България няма основание да реагира на евентуалното решение на турските власти да променят статута на „Света София“ от музей на джамия, докато не се произнесе Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Изказването му дойде в отговор на въпрос от страна на червения депутат професор Иво Христов, който попита дали българското правителство ще реагира на заявеното намерение на Ердоган.

Карлос Контрера: Превръщането на „Света София“ в действаща джамия е целенасочена провокация на Ердоган към християнството

Превръщането на църквата „Света София“ в действаща джамия е поредната стъпка за заличаване на наследството на Ататюрк и пре...

Депутатът посочи, че на 29 май турският президент е заявил, че монументалната музейна сграда "Св. София" в Истанбул ще бъде превърната в джамия. По думите на Христов датата не била избрана случайно.

Той припомни, че на 29 май 1453 г. Константинопол пада под османска власт. Христов посочи, че вече има остра реакция от страна на гръцкото правителство. Той припомни, че църквата "Св. София" има огромно символно и сакрално значение за православното християнство.

От своя страна журналистът и външнополитически анализатор Мехмед Юмер заяви, че Турция изпитва икономически проблеми и на Ердоган му е нужен по-силен коз, като в случая това е именно "Св. София".

Той обясни, че като тема стои на дневния ред на политическия ислямизъм и целия десен сектор в Турция от дълго време. По негови думи на 29 май, когато са се навършили 567 години от завладяването на Константинопол и е било прочетено слово от корана, като също отчете това за сигнал.

"Не ми се струва толкова лесно "Св. София" да бъде превърната в действаща джамия. Турският президент наистина трябва да се изправи много силно срещу западната критика", посочи журналистът.

Анкара видя "Света София" като част от националния суверенитет на Турция

Въпросът за статута на "Света София" не е въпрос от международен характер, а е въпрос на национален суверенитет на Турция. Това заяви в...

Според Юмер турският президент винаги успява да покаже нещо, което той иска, през призмата на желанието на неговия политически и ислямистки електорат. Журналистът посочи, че съгласно анкетите близо 80% от турското население няма възражения "Света София" да се превърне в действаща джамия.

Той заяви, че са били направени много неща в Турция, които са заличили много от направеното от Кемал Ататюрк. Един султан управлява от Босфора, обобщи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com