X
 
 

Турция планира сондажни дейности на юг от остров Кастелоризо

1945 2
photo of Турция планира сондажни дейности на юг от остров Кастелоризо
Снимка: Cyprus Navy
Атина наблюдава със загриженост, че Анкара продължава да планира проучването за въглеводороди на юг от гръцкия остров Кастелоризо, въпреки предупрежденията на Европейския съюз за санкции за сондажите около Кипър. Това пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от агенция "Фокус".

„Търкиш петролиъм“ е подал молба до ръководството на турския флот за провеждане на сеизмични изследвания в район, който се простира от южната част на Родос до Кастелоризо след 15 август.

Анализ: Напрежението в Егейско море и Кипър заради интересите на големите играчи

Разбирайки опасностите, които се появяват в резултат на последните събития в Източното Средиземноморие, Вашингтон упражнява своето влия...

Дотогава мисията на турския изследователски кораб „Оруч Рейс“ в Мраморно море ще бъде завършена и се счита, че е вероятно той да се премести в Източното Средиземноморие към края на следващия месец, както Анкара вече посочи.

Гръцките отбранителни и дипломатически представители наблюдават нарастващата загриженост за действията на Турция в Източното Средиземноморие, въпреки че правителството многократно е отправяло предупреждения към Анкара, подчертавайки, че то е повече от готово да защити своята териториална цялост. "Гърция не толерира заплахите с война", каза пред парламента миналата седмица външният министър Никос Дендиас. "Това правителство е зачитане на международното право", посочи той.

Независимо от тежките разговори обаче, сред дипломатическите и отбранителните среди в Атина има очакване, че Анкара ще продължи с плановете си да изпрати четвърти кораб в региона.

Освен сондажите на корабите „Явуз“ и „Фатих“, в района работи и сеизмичния изследователски кораб "Барбарос". Пристигането на „Оруч Рейс“ ще се разглежда като допълнителна стъпка в опита на Анкара да овладее Кипър и да предотврати собствените му планове за добив на въглеводороди в изключителната икономическа зона.

Американски сенатор вижда Турция като първи проблем на Източното Средиземноморие

"Аз бях твърд поддръжник на дълбоките американски връзки с Гърция, Кипър, Израел и други в региона. Тези връзки са вкоренени в богата и...

Големият въпрос за гръцките дипломати към кого може да се обърне към Атина, в случай че Анкара реши да ескалира напрежението.

Въпреки ясното изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео към Дендиас, че линиите за комуникация между Атина и Вашингтон са отворени, несигурното състояние на настоящите връзки между САЩ и Турция не е успокояващо. Тази нестабилност кара Гърция да се стреми да укрепи връзките си с други ключови играчи в региона, като Израел, който Дендиас посети през уикенда, коментира още изданието.

Снимка: Архив

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...