Турските ВВС обявиха "оранжев" код за равнище на тревога

3506
Турските ВВС обявиха "оранжев" код за равнище на тревога
Снимка: Getty Images / Guliver

Командването на турските Военно-въздушни сили (ВВС) е превело своите подразделения в специален вид носене на служба заради „оранжево“ ниво на тревога, съобщи Анадолската агенция, цитирана от ТАСС.

"По данни на военни източници равнището на тревога на подчиняващите се на командването на ВВС авиобази е променено на „оранжево". Други подробности засега няма. 

Руски изтребител е нарушил турското въздушно пространство

Турция обяви, че по-рано днес руски изтребител е нарушил нейното въздушно пространство и привика посланика на Русия в Анкара за обяснен...

В. „Миллиет“ отбелязва, че по такъв начин новината за повишаване на бдителността на турската авиация е била полуофициално поднесена на целия свят. Изданието уточнява, че във въоръжените сили на Турция се използват три основни равнища на тревога – „бяло“ при ниска вероятност от нападение; „жълто“ при наличие на вероятност от нападение и „червено“ при висока вероятност от сблъсък или война, пише БГНЕС.

Но за ВВС има и „оранжев“ код, който според вестника формално означава, че стълкновение може да стане във всеки момент и че силите трябва да се готвят за отбрана и нападение. А „червеното“ равнище за ВВС фактически може да означава начало на някакви военни действия и необходимост от непосредствено реагиране на тях. 

На 30 януари, вчера, турското външно министерство обяви, че руски военен самолет Су-34 е нарушил турската граница. Министерството на отбраната на Русия опроверга декларацията на Анкара за някакво нарушаване от руски Су-34 на турското въздушно пространство. Официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков я определи като голословна пропаганда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com