Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

1145
Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства
Снимка: iStock/Guliver

Тасеографията (практиката на гадаене по утайка от кафе или чаени листа) е все така популярна в Турция вече повече от 500 години. В някои традиционни кафенета гадателите предлагат духовни напътствия, но по осъвременен начин, тъй като напоследък е любимо на представителите на поколението Z в страната. Освен това милиони турци вече са абонирани за приложения, които предлагат гадаене на кафе с помощта на изкуствен интелект или ги свързват с виртуални гадатели. Така приложението Falladin набира голяма популярност в страната и по целия свят, предава БНР.

Най-ранният метод за приготвяне на кафе е популяризиран благодарение на Османската империя. През XVI в. губернатор от Йемен донася в двореца на султан Сюлейман в Истанбул, наричан тогава Константинопол, кафеени зърна, подобни на череши, които се изпичат, смилат и добавят към вода. Тази смес се вари със захар в меден съд, наречен джезве, на нагорещен пясък.

Още: Забавно: Гадаене върху великденско яйце

Кафето - средство за комуникация

Жените от харема на султана са били изключени от обществените кафенета. Вместо това при тях са били допускани гадатели, които да разчитат моделите, останали в утайката от кафе. В други култури гадаенето се практикувало с чаени листа или винени утайки, но в Истанбул утайката от кафе бързо се превърнала в предпочитано средство за комуникация. Ритуалът е бил начин за обмен на новини и клюки, включително кои съпруги са предпочитани от султана, обяснява Гизем Салджигил Уайт, която повече от десетилетие работи за въвеждането на уникалните турски обичаи и почит към кафето в САЩ чрез своята фирма "Turkish Coffee Lady".

"Турското кафе не е кафе за вкъщи", казва тя. "В него се наслаждавате на момента. То символизира гостоприемството, приятелството и сближава хората"

Снимка: iStock

Приложението

През 2017г. Фаладин - игра на думи от "фал" и "Аладин" - е създаден от модела и инфлуенсър Сертак Тасделен, който е израснал с майка, която е можела да разчита гадания от кафе. През 2010г. приятелите му започват да изпращат снимки на своите пресушени чаши за кафе на майка му, която отговаря с гадания по имейл. В крайна сметка това се превръща в приложение, което автоматично генерира предсказания от чаши за кафе. Сега Faladdin има повече от пет милиона активни потребители по целия свят и е толкова популярно в Турция, колкото Tinder.

Още: Новогодишно и коледно гадаене с огледала: Поглед в бъдещето

С богата традиция, турското кафе е включено в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО през 2013г. В Турция кафето е основен елемент в обществените събития, участва в церемонии по годеж, семейни събирания и празници. Въпреки това един от най-объркващите ритуали е kahve fali или fal - древното изкуство за разчитане на съдбата от утайката на кафето. Повечето посетители, които търсят гадатели, се насочват към ярките светлини на авеню Истиклял, където неонови табели показват карти таро и архангели, а ясновидци с дебели очни линии и кадифени шалове чакат в сенчести стаи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com