В 11 точки: Ето как ЕС вижда трайния мир между Сърбия и Косово

1498
В 11 точки: Ето как ЕС вижда трайния мир между Сърбия и Косово
Снимка: Gulliver/GettyImages

Снощи преговорите между лидерите на Сърбия и Косово в Брюксел за трайно споразумение се разпаднаха без ясен пробив.

След като беше домакин на среща с министър-председателя на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич, ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви по-рано, че вече ще бъде публикуван плана за нормализиране на отношенията между двете страни. Той добави, че принципно двамата подкрепят плана.

Според публикуваният план от ЕС за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, страните трябва да се споразумеят за следното:

Член 1

Страните развиват нормални, добросъседски отношения помежду си на основата на равни права.

Двете страни взаимно признават съответните си документи и национални символи, включително паспорти, дипломи, регистрационни табели и митнически печати.

Член 2

Двете страни ще се ръководят от целите и принципите, залегнали в Устава на Организацията на обединените нации, особено от тези за суверенното равенство на всички държави, зачитането на тяхната независимост, автономия и териториална цялост, правото на самоопределение, защитата на правата на човека и недискриминацията.

Член 3

В съответствие с Устава на Организацията на обединените нации страните уреждат всички спорове помежду си изключително с мирни средства и се въздържат от заплаха или употреба на сила.

ОЩЕ: Путин свали задръжките от война в Молдова и де факто изкара Русия от ООН

Член 4

Страните изхождат от предположението, че никоя от тях не може да представлява другата в международната сфера или да действа от нейно име. Сърбия няма да се противопоставя на членството на Косово в нито една международна организация.

Член 5

Нито една от страните няма да блокира, нито да насърчава други да блокират напредъка на другата страна по нейния съответен път към ЕС на база на собствените ѝ заслуги. И двете страни ще зачитат ценностите, посочени в членове 2 и 21 от Договора за Европейския съюз.

Член 6

Въпреки че настоящото споразумение представлява важна стъпка в процеса на нормализиране, двете страни ще продължат с нов импулс процеса на диалог, воден от ЕС, който следва да доведе до правно обвързващо споразумение за цялостно нормализиране на отношенията им.

Страните се споразумяват да задълбочат бъдещото сътрудничество в областта на икономиката, науката и технологиите, транспорта и свързаността, съдебните и правоприлагащите отношения, пощите и телекомуникациите, здравеопазването, културата, религията, спорта, опазването на околната среда, изчезналите лица, разселените лица и други подобни области чрез сключването на конкретни споразумения.

Курти: Възможно е споразумение между Косово и Сърбия до края на годината

Премиерът на Косово Албин Курти заяви днес, че е възможно споразумение между Белград и Прищина до края на годината. Преди срещата в Бр...

Подробностите ще бъдат договорени в допълнителни споразумения, улеснени от диалога, воден от ЕС.

Член 7

Двете страни се ангажират да установят специфични договорености и гаранции в съответствие със съответните инструменти на Съвета на Европа и като се възползват от съществуващия европейски опит, за да осигурят подходящо ниво на самоуправление на сръбската общност в Косово и възможност за предоставяне на услуги в специфични области, включително възможност за финансова подкрепа от страна на Сърбия и пряк канал за комуникация на сръбската общност с правителството на Косово.

Страните официализират статута на Сръбската православна църква в Косово и осигуряват висока степен на защита на сръбските обекти на религиозното и културното наследство в съответствие със съществуващите европейски модели.

Член 8

Страните си разменят постоянни мисии. Те се установяват в седалището на съответното правителство.

Когато Косово стана независима държава

Част от Османската империя, а после и от Югославия, през автономия в рамките на Сърбия, до независима държава: историята на Косово е мн...

Практическите въпроси, свързани със създаването на мисиите, се разглеждат отделно.

Член 9

Двете страни вземат под внимание ангажимента на ЕС и на други донори да създадат специален пакет за инвестиционна и финансова подкрепа за съвместни проекти на страните в областта на икономическото развитие, свързаността, екологичния преход и други ключови области.

Член 10

Страните създават съвместен комитет, председателстван от ЕС, за наблюдение на изпълнението на настоящото споразумение. Двете страни потвърждават задължението си да изпълняват всички предишни споразумения от диалога, които остават валидни и задължителни.

Член 11

Вархеи: ЕК е готова да работи по кандидатурата на Косово за членство

Европейската комисия е готова да изпълни своята част от работата по молбата на Косово за членство в Европейския съюз, но решението по т...

Двете страни се задължават да спазват пътната карта за изпълнение, приложена към настоящото споразумение.

На срещата снощи Вучич каза, че е настоявал за част от плана, която да създаде Общност на сръбските общини в рамките на Косово, и няма да отстъпи по други въпроси, докато това не стане факт.

"Добре е, че разговаряхме и вярвам, че ще успеем да преодолеем едностранните стъпки, които биха застрашили сигурността на хората на място", заяви Вучич. Той определи разговорите като "нищо особено" и макар да се съгласи да продължи да разговаря, настоя: "Нямаме пътна карта, хора, нямаме. Трябва да седнем и да работим по пътната карта."

"Трудна среща. Както се очакваше. Няма капитулация", написа Вучич в публикация в профила си в Instagram.

Курти беше по-позитивно настроен и заяви, че би бил готов да подпише споразумение, ако Вучич беше готов. "Споразумението напълно установява равенство между страните, симетрия и добросъседство. Вярвам, че сме на прав път за нормализиране на отношенията със Сърбия и на еднопосочен път към доброто европейско съседство", каза той.

Борел заяви, че следващите разговори ще се проведат в средата или края на март и прогнозира успех преди следващата среща на върха на лидерите на ЕС. Вучич предположи, че те ще се проведат на 18 март в Северна Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Хванаха лодка с мигранти край Гърция

Срещата на Ердоган и Мицотакис: Ще отворят ли въпроса за морските зони?

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com