В Хърватия чакат оспорван балотаж на президентския вот

11369
В Хърватия чакат оспорван балотаж на президентския вот
Снимка: Getty Images / Guliver

Действащият президент на Хърватия Иво Йосипович и активния бивш министър на външните работи Колинда Грабар-Китарович ще се изправят един срещу друг в неделя във втория тур на президентските избори.

57-годишният Йосипович е известен като човек с изключително търпение и сдържаност, който нерядко се усмихва зад очилата си и има вид на скромен учител дори когато говори пред публика. На моменти изглежда в очите на критиците си безразличен и дори отегчен, заради което е обвиняван в "липса на чар". При неговото президентство страната му стана член на Евросъюза през 2013 г. Този композитор на класическа музика дори даде израз на радостта си от това, като изпълни на пиано "Одата на радостта", официалния химн на ЕС, коментира АФП.

Президентските избори в Хърватия ще имат и втори тур

Действащият президент на Хърватия, 57-годишният юрист и композитор Иво Йосипович (на снимката) и неговият съперник от редиците на конс...

След като спечели президентските избори през 2010 г. Йосипович заяви, че възнамерява да напише опера за живота на Джон Ленън, което засега не е успял да стори. Той, разбира се, се шегуваше и призна, че това ще е единственото неизпълнено обещание през мандата му. В страна, където през последните години един премиер и няколко министри бяха осъдени за корупция, социалдемократът не даде повод да бъде обвиняван. Още от избирането му той си извоюва реномето на най-популярен политик.

Напоследък обаче тази популярност беше накърнена от лошите резултати на социалдемократическото правителство в икономиката. В един неотдавнашен сондаж интервюираните казаха, че оценяват като негово главно качество "политическия опит". В същото време той е смятан за политик, който се старае да бъде в добри отношения с всички и никога не заема категорична позиция по някой важен въпрос.

Неговият съперник - бившия министър на външните работи Колинда Грабар-Китарович държи да бъде смятана за "жена от народа". Ако бъде избрана, тя ще стане първата жена държавен глава на Хърватия. Тя е дъщеря на месар от село близо до Риека. Винаги е блестящо усмихната. Известна като динамичен дипломат, но не пропуска да подчертае скромния си произход и с удоволствие разказва за детството си на село, за да подчертае колко трудно й е било трудно да напредне в политиката, информира БГНЕС.

"Никога не съм се отказвала от убежденията и ценностите си: отечеството и семейството са изборът на моя живот", споделя майката на две деца, описвайки съпруга си като "професионален татко". Завършила е висше образование със специалност английски и испански език, а има и магистратура по политически науки в Загребския университет. Членува в Хърватската демократична общност от 1990 г. След като ръководи дипломацията на своята страна, тя става посланик във Вашингтон, а от 2011 г. е назначена за помощник на генералния секретар на НАТО за връзка с обществеността. Хвали се, че на този пост е била единственият служител в алианса, който знае как се дои крава.

Хърватия се надява да реши догодина териториалния спор със Словения

Реално до началото на 2015 година, или най късно до лятото на 2015 година може да се очаква да бъде взето решение от Международния арби...

Специалисти по въпросите на модата обаче я критикуват заради впитите й тоалети и изкуствените вежди. "Това са второстепенни работи. Важно е присъствието, макар че хората запомнят повече усмивката, която отваря врати", заяви Колинда Грабар-Китарович в едно неотдавнашно интервю.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com