В Северна Македония и Сърбия развиват антибългаризъм, смята Андрей Слабаков

3962
В Северна Македония и Сърбия развиват антибългаризъм, смята Андрей Слабаков
Снимка: New Direction

Когато говорим за Западните Балкани, най-големите проблеми и то предимно политически са със Северна Македония и със Сърбия - и то по отношение на антибългаризма. Това заяви евродепутатът Андрей Слабаков по време на шестата конференция "Западни Балкани" в Националния дворец на културата (НДК) в София.

Сръбски антибългаризъм

"Тези две държави винаги изваждат на показ ужасни неща - как България е фашистка държава. Последното, което чух от Сърбия, е, че не можели да признаят българско малцинство, защото ние не признаваме сръбско. В България сръбско малцинство няма. Ако видите откъснатите територии от България, които са дадени на Сърбия, ще разберете, че на много километри навътре населението е българско. Същото важи и за Република Северна Македония, където по моите спомени македонци има от 1946 г. Това са държави, които използват антибългарщината за своите политически интереси", каза Слабаков в панела "Медийна свобода и плурализъм от Западните Балкани".

Още: Белград описа с препоръки антибългарската и антиевропейска политика на РСМ

Скопие прокарва чрез медиите разделителна линия с България и насажда омраза към македонци, които се самоопределят с българско самосъзнание. "Това не е нещо инцидентно, не е изключение, а е ежедневие", каза журналистът и член на Изпълнителния комитет на ВМРО-БНД Мария Цветкова.

"Живеем в изключително зловредна среда, свързана с дезинформация, фалшиви новини и пропаганда. Това е един от най-тъмните периоди на човечеството според мен, тъй като сме заринати от лъжа. В момента съм докладчик за тъмните периоди в историята, основно между Първата и Втората световна война. Главен докладчик е кипърски комунист, който се опита да формулира тези за престъпленията, извършени от национално-социалистическия режим и в името на комунистическата идея. Пак става дума за медийна свобода и за исторически факти. Казах му, че ако става дума за идеи, то тогава трябва да махнем думата режим, или в другия случай да добавим "комунистическия" преди режим. Той веднага ми съобщи, че марксизмът се изучавал в университетите и бил вид философия. Казах му, че ако хитлеристка Германия беше победила, сега всички щяха да учат Mein Kampf и комунизмът щеше да бъде забранен. Тоест - това е преиначаване на фактите", заяви още Андрей Слабаков.

Иван Николов: Великосръбската идея се възражда, антибългарските настроения се засилват

Участници

В събитието участваха още представителите в Европейския парламент Ладислав Илчич (Хърватски сувернисти, ЕКР), Ришард Чарнецки (Право и Справедливост, ЕКР - Полша), Марко Миланович Литре, народен представител в Хърватския парламент, заместник-председател на фондация "New Direction" (Хърватски сувернисти, ЕКР) Теута Водо, бивш заместник-министър на правосъдието на Албания, доцент в Universite' Paris Cite' и Sciences Po Париж, изследовател в IPSE, както и политици от региона, професори, журналисти и общественици, депутати, младежки лидери, политолози и др.

Още: Сърбия: България извърши геноцид над сърбите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат притиснати от собствените си обещания

В Черна гора започна среща на ЕС, САЩ и лидерите на Западните Балкани

Над 400 души са се удавили в Гърция през 2023 г.

НАТО напомни: Преспанският договор проправи пътя на РСМ към алианса

ЕС с остра позиция срещу Косово след недопускането на сръбския патриарх

Едно говори, друго прави: Новият президент на Северна Македония "омекна" пред ЕС

Прегласуване на парламентарния вот в 4 секции в Северна Македония

Протест: Коктейли “Молотов“ пред общината в Тирана

Вучич: Нито една страна няма да влезе в ЕС преди Украйна, запомнете тези мои думи

Опитал да изнесе ценни отровни паяци и скорпиони от Турция: Задържаха куратор от американски музей (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани