X
 
 

В Сърбия въвеждат задължителна военна служба

1698 0
photo of В Сърбия въвеждат задължителна военна служба
Снимка: iStock/Guliver
Сърбия вероятно ще въведе отново задължителна военна служба от следващата година, пише днес в.“Сръбски телеграф“, добавяйки, че това се обсъжда от около година.

Военният анализатор Мирослав Лазански казва, че на Сърбия не ѝ достига армия, защото професионалните войници вече имат повече от 30 години служба и не са пригодни физически да изпълняват задачите си.

Какво е приготвил Макрон за Белград?

Между откриването на табелата на белградското летище „Никола Тесла” и обръщението към гражданите заедно с неговия домакин А...

„В Сърбия липсва обучена резервна армия и действаща армия. При всички предишни сблъсъци беше доказано, че военните, които са отслужили срок на наборна служба, са най-добрите“, каза Лазански.

Според него, Сърбия вероятно ще запази комбинираната система, според която част от войската ще бъдат професионални войници, някои войници по договори и част от армията, която служи за задължителна военна служба.

Анализаторът Александър Радич смята, че трябва да се намери адекватен модел, който да подхожда на Сърбия и времето, в което живеем.

„Нямаме нито пари, нито условия, за да действаме както навремето, докато съществуваше ЮНА. Застъпвам се за задължителна военна служба, но не за всички, а за определен брой хора. Никой не може да накара някой да отиде в армията, но момчетата, които доброволно отбиват военна служба, не правят маргинални неща като преди, като почистване на дворовете“, каза Радич.

Дачич: Конфликтът с Борисов е недоразумение, но вече е приключен

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че на недоразумението с българския премиер Бойко Борисов е сложена точка и в случая става ...

Той добавя, че ако се въведе повторно задължителна военна служба, тя ще се прилага за момчета на възраст от 18 до 26 години, предаде БГНЕС.

„Онези, които не са отбили военна служба, ще имат задължението да прекарат скъсено обучение“, казва Радич.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално