Вицепремир на РСМ: Замразяването на цените е непопулярна, но важна мярка

659
Вицепремир на РСМ: Замразяването на цените е непопулярна, но важна мярка
Снимка: europeanwesternbalkans.com

Замразяването на цените, макар и непопулярна мярка, но много важна за гражданите на страната ни, е допълнителен показател, че ние наистина се грижим за всички дори по време на криза. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси в правителството на Република Северна Македония Фатмир Битичи, съобщи специално за БТА агенция МИА.

В интервю за "racin.mk" той припомни защо е въведена тази мярка. "Ограничаването на цените на някои основни продукти дойде, след като ние като правителство сключихме джентълменско споразумение с хранително-вкусовата промишленост, че те ще могат да ползват електроенергия на цена, близка до тази на регулирания пазар за бита.  Но след по-дълъг период на използване на тези предимства и може би, което е дори по-важно, след по-дълъг период на спад на цените на други суровини, с изключение на електроенергията в тази индустрия, цените на дребно на тези продукти останаха същите, т.е. на нивото на пика от септември-октомври миналата година, ние като правителство бяхме принудени да предприемем различни мерки, за да защитим стандарта на нашите съграждани, посочва Битичи.

По думите му е учудващ фактът, че в по-малките градове има производители, които продават хляба дори под определената от правителството цена, въпреки че това са много по-малки производствени мощности с много по-нисък пазарен потенциал от тези, които захранват столицата. "Логично е, когато някой произвежда по-големи количества от даден продукт, цената на единица продукт да е по-ниска, отколкото за производител, който произвежда малки количества, което, за съжаление, според крайните цени на пазарите, тук не беше така", подчерта вицепремиерът.

В условията на криза, каза той, правителството е длъжно да вземе всички мерки, с които разполага, за да защити стандарта на гражданите. "Опирайки се на основните принципи на свободната пазарна икономика, можеше да се очаква основните хранителни продукти в столицата, където потреблението е най-голямо, да са с най-ниски цени, но в действителност се случи точно обратното. При кризи държавата е тази, която трябва да предприеме стъпки икономиката да върви в положителна посока. Дори в периода на Ковид-19 имаме държавен интервенционизъм – подкрепяхме компаниите със заплати и различни други видове подкрепа", заяви Битичи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com