Вместо да ги пази от руски дронове: Румъния предлага на свои жители да ги евакуира (ВИДЕО)

12801
Вместо да ги пази от руски дронове: Румъния предлага на свои жители да ги евакуира (ВИДЕО)
Снимка: Facebook.com/Oleg Nikolenko

Кметът на окръг Тулча поиска подкрепа за жителите на село Плауру, разположено на едва 300 метра от пристанището на Измаил, което в последните дни е мощно атакувано от Русия. Той обсъди с министъра на отбраната възможността желаещите да бъдат изселени и да получат храна и квартира, както получават тези в Украйна.

Тудор Чернега помоли властите за подкрепа за жителите на село Плауру, които повече от месец съобщават, че руските дронове, атакуващи украинското пристанище Измаил, прелитат над къщите им, а някои от тях падат много близо до града. Въпреки това повечето жители от окръга в Румъния казват, че не искат да напускат селата, в които са родени.

Още: Румъния: Информирахме НАТО. Ако се потвърди, че дронът е руски, ще е сериозно нарушение на суверенитета ни

"По време на срещата с министъра на отбраната взех предвид и възможността за доброволно изселване. Остава да се свържа с местните, а тези, които желаят да се изселят доброволно, да да бъдат осигурени същите условия като тези от Украйна, настаняване и храна. Вярвам, че същото напрежение, породено от войната, изпитват и жителите на село Плауру", заяви Тудор Чернега за Agerpres.

Кметът каза още, че село Плауру е на разстояние не повече от 300 метра от зоната в пристанището на Измаил, където са извършени повечето атаки с дронове, и припомни факта, че поради многото кораби, които използват румънския сектор на река Дунав, рибарите вече не могат да извършват своята дейност. „Корабите навлязоха в румънския район на река Дунав, няма къде да хвърлите мрежите си и от това губим всички“, казва Тудор Чернега, цитиран от Digi24.

Още: НАТО не вижда целенасочена руска атака по Румъния

Какво знаем официално дотук

Румънските военни прибраха в сряда следобед от община Чаталкьой останки, за които се смята, че са от руски дрон. "Когато си лягаш, мислиш дали ще се събудиш сутринта", казва Марсел Ница, един от жителите на Тулча от село Плауру, който видял летателния апарат, когато пристигнал на румънския бряг на Дунав. "Първият път гръмна, голямата ми дъщеря се уплаши, но сега вече не се страхува. И тя излиза и гледа. Не бих напуснала селото. Защо трябва? Там си имат работа. Засега ние ще останем по нашите места. Имам роднини в Одеса и ми изпратиха снимки, когато ги бомбардираха. Онази вечер, когато гръмна, падна прозорец от балкона ми и се счупи на три части“, казва Марсел Ница.

Още: Румъния с остър тон срещу Русия след поредната атака край Дунав (ВИДЕО)

Министърът на националната отбрана Ангел Тилвар беше в сряда в община Чаталкьой и се срещна с хората от село Плауру. „Мисля, че беше нормално да дойдем и да уверим хората в нашата подкрепа, но и да се опитаме по някакъв начин да обясним, че Румъния в този момент не е в никаква форма на конфликт и че няма признаци на агресия срещу нас. Нормално е да ги попитаме какво можем да направим за тях в ситуацията, например, за известен период от време, ако искат хората на Плауру, където има 25 души, които са точно срещу пристанището на Измаил, да се евакуират, можем да го направим“, каза Ангел Тилвър.

По време на посещението министърът на отбраната потвърди, че на румънска територия, близо до село Плауру, са идентифицирани фрагменти от оборудване, което отговаря на останки от дрон. Припомняме, че Букурещ упорито твърдеше, че няма паднал летателен апарат на територията на страната. След като обаче Украйна обяви, че има доказателства, че руски летателен апарат се е приземил на румънска земя, властите в страната признаха, че това се е случило.

Още: Румънската власт лъже: Поне един руски дрон се е разбил в Румъния след атака срещу Измаил (ВИДЕО)

Следете развитието на войната в Украйна тук

През последната нощ отново се съобщава за руски атаки срещу Измаил. Според кадри, разпространени в социалните мрежи, се вижда, че дронове удрят пристанището на украинския град. Видеата са заснети от румънския бряг на Дунав. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com