Вучич: Сърбия се справя фантастично, готови сме да дадем гражданство на руснаци и украинци

1435
Вучич: Сърбия се справя фантастично, готови сме да дадем гражданство на руснаци и украинци
Снимка: ras.gov.rs

Сръбският президент Александър Вучич предположи, че въоръженият конфликт в Украйна ще продължи повече от година, а следващата зима ще бъде най-тежката в историята. Това сръбският държавен глава заяви в четвъртък вечерта по националната телевизия РТС, коментирайки действията на руската и украинската армии.

"Нещата са сложни. И едната, и другата страна изпитват недостиг на боеприпаси и хора. И едната, и другата страна са загубили най-добрите си мъже. Очакваме, че тази война ще продължи по-дълго от следващата година и че по-следващата зима (2023-2024 г.) ще бъде най-тежката в историята на света", добави сръбският лидер.

Сърбия е абсолютен рекордьор

Президентът обаче каза, че стойността на БВП на Сърбия ще бъде около 62-63 милиарда евро в края на тази година и че е почти сигурен, че страната няма да влезе в рецесия.

Вучич подчерта, че нивото на безработица в Сърбия е най-ниско. „Сега имаме проблем във фабрика в централна Сърбия. Чужденци ни молят да пуснем хиляда тунизийци, защото няма повече сърби, които искат да работят. Затова бързо ще дадем гражданство на украинци и руснаци, на всички, които се интересуват “, каза той.

„Ние сме свикнали да строим пътища и железопътни линии, а никой в Европа не го прави в такава степен“, каза още Александър Вучич.

ОЩЕ: Кадиров изпрати на Вучич чеченско наметало и шапка заради подкрепата за Русия 

"Днес имаме 14 модернизирани МиГ-29 и придобиваме нови, да не говорим за противовъздушните системи, да не говорим за броя на танковете, PASARS, бронирани машини - Лазар, Милош и всичко останало", допълни той.

„Успяхме да запазим публичните финанси непокътнати, имаме най-големите валутни резерви в историята на Сърбия, най-голямото количество злато. Публичният дълг е под 55%“, каза Вучич, добавяйки че резервите на Сърбия са около 38 тона злато.

„Осигурихме запаси от газ, внесохме и достатъчно въглища. Справихме се в паметен момент", каза президентът. Той обяви, че след няколко дни заминава за Азербайджан, за да обсъди тока, газа и, както каза, „някои други неща“. "Направихме всичко, но следващата година ще е проблем. Няма гаранция, че ще успеем да попълним газовите хранилища за следващата година. Иска ми се войната в Украйна да свърши скоро, но едва ли“, каза Вучич.

Той добави, че ще настоява да не се въвеждат санкции срещу Русия стига това да не застрашава жизнените интереси на Сърбия. „Моето „може би“ е по-силно от твърдото „да“ на много политици“, каза Вучич.

По думите му тази година Сърбия е счупила абсолютен рекорд по приток на преки чуждестранни инвестиции. „Към 10 декември имаме 4 милиарда и 95 милиона преки чуждестранни инвестиции, което е рекордно ниво. Това са фантастични резултати", каза Вучич. Тойй добави, че все повече китайски и японски инвестиции идват в страната, което го прави особено горд.

ОЩЕ: Вучич: След санкциите срещу Русия ЕС ще поиска да признаем и Косово 

Сърбите в Косово повече няма да търпят терора на Курти

Руският посланик в Сърбия: Изострянето на ситуацията в Косово цели да се окаже натиск на Вучич

Настоящото изостряне на отношенията между Сърбия и Косово има за цел да окаже натиск върху сръбския президент Александър Вучич по въпро...

По думите му САЩ няма да променят отношението си към Косово, но, американците принципно разбират ситуацията по-добре от някои в Европа. „Америка няма да промени отношението си към Косово, но се надявам и вярвам, че Америка ще иска да ни изслуша в предстоящия период повече отколкото вярвам, че Европа ще бъде готова на това. Може би американците по същество разбират ситуацията по-добре. Те много добре разбират какви проблеми имаме всички ние и колко трудна е ситуацията", каза Вучич.

Той добави, че неговата работа е да помогне на правителството да спаси страната от унищожение, но в същото време да спаси сръбския народ в Косово и Метохия, така че децата там да имат бъдеще както децата в Централна Сърбия.

"Има едно нещо, за което ги информирах, и това е членството на Косово в ООН. Сърбия няма да приеме това. Можем да обсъдим останалото", каза Вучич.

ОЩЕ: Вучич: По-добре да ме убиете отколкото да ви предам Косово и Метохия 

Искането за връщане на сръбските сили в Косово е подадено до командването на КФОР, защото те самите казват, че отговарят за сигурността и са длъжни да я осигурят, каза още Вучич. Той заяви, че знае, че ще бъде отхвърлено, въпреки че според Резолюция 1244 това искане трябва да бъде одобрено. „Казах (на заместник-помощник държавния секретар на САЩ Габриел) Ескобар, че не е тайна, че ще бъде даден отрицателен отговор, просто чакам да видя какъв ще е отговорът“, каза Вучич.

Вучич изпраща искане до КФОР за разполагане на сръбски контингент в Косово

На 15 декември сръбското правителство ще изпрати искане до командването на мисията на НАТО в Косово (КФОР) за разполагане на ограничен ...

Той каза, че сърбите в Косово и Метохия настояват за освобождаването на незаконно арестуваните.

Второто искане, каза президентът, е специалните части на косовската полиция да не могат да влизат в северната част на Косово без съгласието на четиримата кметове на север и КФОР.

„Искам да кажа на хората в Сърбия това, което представих на всички събеседници. Това е документ № 1 – Хартата на ООН. Това е документ № 2 – Резолюция 1244. Документ № 3 – Военнотехническо споразумение. Документ № 4 – Брюкселско споразумение. Документ № 5 – Споразумение от Вашингтон. Документ № 6 – Солунска декларация. Подготвяме и документ № 7“, посочи президентът. „Когато помолих представители на международната общност да кажат едно от споразуменията, което се спазва, получих конкретен отговор – нито едно, те не го крият“, каза сръбският президент.

"Хората повече няма да търпят терора на Курти", каза Вучич.

Накрая президентът каза, че очаква възможно най-голям натиск заради Косово и Метохия и че е казал на международните представители, че членството на Косово в ООН е неприемливо за Сърбия и че е по-добре да се обсъждат други въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com