Вучич: В преговорите с Прищина са отворени две нови теми

1845
Вучич: В преговорите с Прищина са отворени две нови теми
Снимка: Predsednik.rs

По време на новия кръг от диалога между Белград и Прищина са отворени две нови теми: Съюзът на сръбските общини, както и имуществени и финансови искания. Това обяви след днешната среща с премиера на Косово Авдулах Хоти сръбският президент Александър Вучич.

По време на преговорите в Брюксел под егидата на върховния комисар по външни работи на ЕС Жозеп Борел е обсъден и въпросът за изчезналите лица и вътрешно разселените лица.

Разговорите за Съюза на сръбските общини са определени за 17 септември на ниво ръководители на преговорни екипи, а на 28 септември – на високо равнище, съобщи РТС.

Вучич посочи, че предстоят най-трудните въпроси, по които има напълно противоположни мнения, поради което разговорите ще бъдат трудни.

Борел: Преговорите между Белград и Прищина не са леки

Третият кръг от преговорите на най-високо ниво между Белград и Прищина под егидата на върховния представител за външни работи на ЕС Жоз...

"Във всеки случай не съм недоволен от днешната среща", подчерта той.

Веднага след като бъде сформирано ново правителство и парламентът започне да работи с пълен капацитет, темата за Косово ще бъде представена пред депутатите, за да са наясно с действията на изпълнителната власт, обясни държавният глава.

За Сърбия основната тема, обсъдена днес в Брюксел, е икономиката, т.е. премахването на всички бариери и осигуряване на свободно движение на стоки, хора, услуги и капитали. Изключително важно е в бъдеще нито една от страните да не въвежда някакви данъци или мита.

Според Вучич, много хора подценяват този въпрос, но те са от съществено значение за Сърбия и припомни, че по силата на споразумението във Вашингтон Прищина се присъединява към инициативата "мини Шенген". Това ще създаде общ пазар за работна ръка и стоки и ще допринесе за напредъка на целия регион.

Вътрешното разселване и изчезналите лица също са били обсъждани в Брюксел, както и възможността за проверка на всички архиви, за да се проучи местонахождението на останките на 1000 албанци и около 530 сърби, които са в списъка на изчезналите.

Еди Рама: Признаването на Косово от Израел е част от мини-шенгенския проект

Албанският премиер Еди Рама приветства сделката между Косово и Сърбия, подписана в Белия дом в петък, и отхвърли критиките към нея и къ...

От страна на Прищина е поет ангажимент да приеме закон за връщането на разселените лица, за което е настояла сръбската страна.

По отношение на съвместното изявление, подписано в Брюксел, това означава, че преговорите между Белград и Прищина ще продължат под егидата на ЕС, както и че постигнатите във Вашингтон споразумения могат да допринесат за диалога.

В съвместното изявление се казва, че „президентът Александър Вучич и министър-председателят Авдулах Хоти потвърдиха пред върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жосеп Борел, че дават най-висок приоритет на европейската интеграция и диалога между Белград и Прищина. под егидата на ЕС, което е ключов елемент от пътя им към ЕС”.

Страните се ангажират да удвоят усилията си за осигуряване на по-нататъшно хармонизиране в съответствие с ЕС и с поетите от всяка от страните ангажименти.

В тази връзка, неотдавна постигнатите споразумения във Вашингтон могат да допринесат за подписването на всеобхватно, правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com