Външните министри от ЕС подкрепиха започването на преговори с Македония

2443
Външните министри от ЕС подкрепиха започването на преговори с Македония
Снимка: iStock/Guliver

След близо 8-часово заседание в Съвета "Общи въпроси" външните министри от ЕС стигнаха до компромис и подкрепиха началото на предприсъединителни преговори с Македония и Албания през юни 2019 година.

Решението за начало на преговори трябва да е обвързано с подкрепата на Европейския съвет по-късно тази седмица.

За Македония Съветът подчертава критичната необходимост от напредък в борбата срещу корупцията, а за Албания - правосъдната реформа, борбата с корупцията и с организирана престъпност, предаде БНР.

Така на практика се открива път през юни догодина предприсъединителните преговори с Македония и Албания да започнат с условието реформите в двете страни да продължат. За Македония условията са 4: провеждане на спешни реформи, изпълнение на Договора за името, положителен доклад на ЕК и решение на Съвета на ЕС.

Захариева: Още няма пълна подкрепа за преговори за еврочленство с Македония

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че 4/5 от страните-членки на ЕС подкрепят членството на Македония в Общността....

Днешното решение на европейските министри бе взето на последното заседание на Съвета на ЕС в рамките на българското председателство.

Европейската комисия трябва да представи през април догодина докладите за напредъка на страните-кандидатки и ако са положителни, преговорите ще могат да започнат скоро след това.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан изрази задоволството си от днешното решение на Съвета на ЕС.

"Радвам се, че ЕС след дълги дебати откри пътя към разширяването за бъдещата Северна Македония и Албания. Пътят към предприсъединителни преговори през юни 2019 г. е ясен. Това е важен сигнал за региона, че той е възнаграден. Това е важно и за авторитета на ЕС", написа Хан в собствения си профил в Туитър.

Хан заяви, че е определена условна дата за започване на преговори с Македония и това означава, че от утре Европейската комисия може да започне процес по наблюдение на страната, предава МИА.

Кодзияс: Европа трябва да си изпълни обещанието и Македония да започне преговори

Имаме доклад на Европейската комисия и предложение за започване на преговори. Сега трябва да направим това нещо. Европа трябва да спази...

„Поздрави на гражданите на бъдещата Република Северна Македония за днешните успехи, защото сега е ясно, че ще започнем преговори през юни догодина и веднага ЕК може да започне подготовката за тези преговори. Това вече е ясна перспектива и награда”, заяви Ханс.

Европейската комисия трябва да излезе с доклад фокусиран върху три основни теми: реформи на публичната администрация, реформи на разузнавателните служби и съдебна реформа и борба с корупцията. Въз основа на този доклад Македония ще може да проведе междуправителствена конференция до края на 2019г.

„Съветът ще отговори положително на прогреса направен чрез спешните приоритетни реформи, споразумението с Гърция, като тези неща проправиха пътя на страната към преговорите през юни 2019 г. В това отношение Съветът подчертава належащата нужда Бившата Югославска Република Македония да продължи с напредъка си в конкретни приоритетни реформи, както и да се постигне видим резултат в борбата с корупцията. Съветът призовава ЕК да оцени напредъка на Македония по тези условия въз основа на годишния си доклад. Съветът припомня, че решението ще зависи и от завършването на националните парламентарните процедури и одобрението от страна на Съвета на ЕС, след което ще се проведе първата междуправителствена конференция в зависимост от напредъка на страната”, пише в заключението от срещата на съвета на министрите, предаде БНР.

В него се посочва и че оценката на този напредък трябва да донесе осезаеми и устойчиви резултати в областта на съдебната реформа, обвинения и присъди за корупция и организирана престъпност на високите етажи, както и реформа на разузнавателните служби и на публичната администрация.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com