Заев: Не очаквам България и Гърция да блокират евроинтеграцията ни

2262
Заев: Не очаквам България и Гърция да блокират евроинтеграцията ни
Снимка: БГНЕС

"Ние нямаме план "Б", ако някой премине към блокиране, план "Б" е да се върнем на план "А", защото вярваме, че всички аргументи в света са обезпечени чрез болезнения процес, през който е преминала нашата страна, но не очаквам България или Гърция да блокират нашата евроатлантическа интеграция, а напротив, да бъдат нашият авангард и нашите адвокати в стремежа към започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз и пълноправно членство в НАТО". Това заяви македонският премиер Зоран Заев в отговор на въпрос в парламента.

След публикуването на българските червени линии за история той уточни, че на македонската комисия са дадени указания да не се стреми към установяването на абсолютната историческа истина, а да утвърди определени факти, които досега са били констатирани, но през призмата на приятелството, за да се постигне целта - да бъдат модерни европейски държави с модерни европейски народи, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Румен Радев: Евроинтеграцията на Северна Македония да е по критерии, заложени и от България(ВИДЕО)

Евроинтеграцията на Северна Македония е изостанала и трябва да се осъществи по ясни критерии, които защитават българския национален инт...

"Целта на преговорите е как ще оценим идентичността си на Балканите, но това не трябва да предхожда бъдещето на нашите граждани. Както споразумението с България, така и споразумението с Гърция гарантират проблемите на идентичността и дават сериозни перспективи на страната ни и ние сме в навечерието на историческото решение - да получим дата за започване на преговори с ЕС след 15 години", заяви Заев на заседанието на парламента.

Според него комисиите не трябва да се стремят да установят окончателна история. Заев каза, че с времето ще се установяват нови и нови исторически факти, но "има и исторически факти, които не се оспорват от никоя от страните".

Македонският премиер подчерта, че със споразуменията с България и Гърция няма съмнение относно идентичността и уточни, че българският премиер Бойко Борисов в Скопие говори за македонски народ, точно както той открито говори за обща история.

"Като функция и на двете споразумения трябва да намерим прагматични начини, но това не означава, че трябва да рискуваме чувствата, правата си, битието си или други подобни. Като човек, който договаряше двете споразумения, не се чувствам по-малко македонец от останалите и не вярвам, че някого повече го боли за македонщината от мен."

Каракачанов настоя България да спре да подкрепя Северна Македония*

„Ако Министерският съвет не отложи въпроса за членството на Македония, докато тя не изчисти историята от фалшификации, ВМРО ще на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com