X
 
 

Заев: Не очаквам България и Гърция да блокират евроинтеграцията ни

1692 4
Заев: Не очаквам България и Гърция да блокират евроинтеграцията ни
Снимка: БГНЕС
"Ние нямаме план "Б", ако някой премине към блокиране, план "Б" е да се върнем на план "А", защото вярваме, че всички аргументи в света са обезпечени чрез болезнения процес, през който е преминала нашата страна, но не очаквам България или Гърция да блокират нашата евроатлантическа интеграция, а напротив, да бъдат нашият авангард и нашите адвокати в стремежа към започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз и пълноправно членство в НАТО". Това заяви македонският премиер Зоран Заев в отговор на въпрос в парламента.

След публикуването на българските червени линии за история той уточни, че на македонската комисия са дадени указания да не се стреми към установяването на абсолютната историческа истина, а да утвърди определени факти, които досега са били констатирани, но през призмата на приятелството, за да се постигне целта - да бъдат модерни европейски държави с модерни европейски народи, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Румен Радев: Евроинтеграцията на Северна Македония да е по критерии, заложени и от България(ВИДЕО)

Евроинтеграцията на Северна Македония е изостанала и трябва да се осъществи по ясни критерии, които защитават българския национален инт...

"Целта на преговорите е как ще оценим идентичността си на Балканите, но това не трябва да предхожда бъдещето на нашите граждани. Както споразумението с България, така и споразумението с Гърция гарантират проблемите на идентичността и дават сериозни перспективи на страната ни и ние сме в навечерието на историческото решение - да получим дата за започване на преговори с ЕС след 15 години", заяви Заев на заседанието на парламента.

Според него комисиите не трябва да се стремят да установят окончателна история. Заев каза, че с времето ще се установяват нови и нови исторически факти, но "има и исторически факти, които не се оспорват от никоя от страните".

Македонският премиер подчерта, че със споразуменията с България и Гърция няма съмнение относно идентичността и уточни, че българският премиер Бойко Борисов в Скопие говори за македонски народ, точно както той открито говори за обща история.

"Като функция и на двете споразумения трябва да намерим прагматични начини, но това не означава, че трябва да рискуваме чувствата, правата си, битието си или други подобни. Като човек, който договаряше двете споразумения, не се чувствам по-малко македонец от останалите и не вярвам, че някого повече го боли за македонщината от мен."

Каракачанов настоя България да спре да подкрепя Северна Македония*

„Ако Министерският съвет не отложи въпроса за членството на Македония, докато тя не изчисти историята от фалшификации, ВМРО ще на...

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Аз пък мисля, че няма никакъв проблем, даже да има две държави Македония и България, стига да се рзберем, че народа е един и същ. Всичко друго само ще си дойде на мястото, макар и с времето.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Съвременните "македонци" са продукт на Сърбия и васал на Сърбия и Албания. След като добре се убедихме, че мозъците им са непоправимо изпрани от сръбско-македонистката пропагандна машина и че са неискрени с нас, няма повече никакъв смисъл да правим компромиси с историческата истина от "братско" съчувствие. Ще браним интереса на българския народ и държава така, както това прави Гърция за своя народ виж още ›› и държава !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 2.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 4 месеца Профил на трол?
  Мaкeдoнцитe 3-тo пoкoлeниe ca кaтo "бecни кучeтa", нaпрaвo нaлитaт нa бoй aкo им ocпoрвaш "идeнцитeтa"... Нeкa нe cи прaвим илюзии, бeз твърди крути мeрки oт cтрaнa нa Бългaрия, тaм нeщaтa нямa дa ce oпрaвят!... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тo виж още ›› вa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Заека пак преметна Боко Глупака, продажника на българските национални интереси ! Ами щом е слуга на чорбаджиите .