Загинали след пожар в болница в Тетово

2039
Загинали след пожар в болница в Тетово
Снимка: Getty Images/Guliver

Пожар избухна в модулна болница в Тетово, в която са били настанени лекуващи се от COVID-19. Данните за броят на жертвите варират от 13 до 39 души, но към настоящия момент министърът на здравеопазването на югозападната ни съседка Венко Филипче потвърди смъртта на 10 души, оставяйки възможността за увеличаване на броя им. Медии съобщават за 12 спасени и уточняват, че сред жертвите няма медицински персонал, обобщават в редакцията на македонския вестник „Независен“.

„Досега са потвърдени десет загинали при пожара, но броят им може да се увеличи. Това е много тъжен ден, изразявам най-дълбоките си съболезнования на семействата“, написа Филипче в социалната мрежа „Туитър“. „Лекарите се борят за живота на пострадалите, да им пожелаем късмет и да останем с нашите колеги и граждани тази вечер. Призовавам медиите и гражданите да не спекулират с цифрите. Ще споделим цялата потвърдена информация навреме“, допълни министърът.

Пожар отне живота на много пациенти в КОВИД отделение в болница в Северна Македония

Най-малко 10 души загинаха при огромен пожар в Covid-19-отделение в болница в град Тетово, в западната част на Северна Македония, съоб...

„Неофициално от информацията, която получавам досега от Тетово, между 20 и 30 пациенти загубиха живота си в голямата трагедия тази вечер, каза пред „Фактор“ директорът на скопската болница „8 септември“ д-р Християн Костов. Съгласно думите му, болницата е напълно готова да приема пациенти от Тетово, на които ще бъдат предоставени всички необходими грижи и лечение, допълва агенция Фокус.

Информацията, че има жертви, беше потвърдена от командира на пожарната служба в Тетово, но той не пожела да съобщи конкретен брой. Според думите му, от огъня са извадени телата на загинали, но „други институции трябва да овявят броя им“.

Сигналът за пожар е подаден в 21:00 часа, за половин час огнеборците са го поставили под контрол, въпреки факта, че огънят се е разпространявал много бързо. Към 21:45 часа огънят е бил изцяло потушен.

„В стаите имаше експлозии от кислородни бутилки, пламъците бяха огромни. От болницата бяха изнесени и жертви“, обясни на свой ред заместник-командирът на пожарната на Тетово Сашо Трайчевски.

МБАЛ "Свети Пантелеймон" в Ямбол затвори отделението си по хирургия

МБАЛ "Свети Пантелеймон" в Ямбол затвори отделението си по хирургия заради липса на медици. При смяната на ръководството на лечебното з...

В социалните мрежи с причината за пожара се спекулира, с акцент върху неотдавнашното умишлено прекъсване на доставката на кислород към същата болница, което бе забелязано от здравните специалисти. „ВМРО-ДПМНЕ се втурна да печели от инцидента, а говорителят Наум Стоилковски отиде най-далеч и написа: Не ходете в Тетово, за да правите снимки. Отидете в правителството, за да подадете оставките си. Банда некомпетентна и нечовешка!“

„Венко Филипче, време е за вашата окончателна отговорност“, каза на свой ред говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.„Подпишете оставката си тази вечер и се извинете на този страдащ народ за всяка жертва. Нека Бог да помогне на Тетово“, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com