Зоран Заев да отложи оставките си, реши ръководството на СДСМ

4093
Зоран Заев да отложи оставките си, реши ръководството на СДСМ
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният и Централен съвет на СДСМ тази вечер единодушно реши премиерът и лидер на партията Зоран Заев да отложи оставките, които подаде, докато се нормализират процесите в страната. Това каза председателят на ЦК на СДСМ Перо Костадинов след късното заседание на двата партийни органа, предаде БГНЕС.

„Искам да ви информирам, че след ползотворна и демократична дискусия, в която членовете на ЦК на СДСМ, имайки предвид развитието в страната и инерцията, в която се намира Северна Македония в този период, в който е много важно положителните процеси да продължат, единодушно решиха президентът и премиерът да отложат оставката си за известно време, докато ситуацията се нормализира”, каза Костадинов. Според него отлагането на оставките на Заев ще бъде безсрочно, докато ситуацията в страната го налага.

Заев: Няма да дадем държавата на Мицкоски и Груевски

Заради жаждата за власт те са готови да жертват държавата, а народа да страда. Това написа премиерът на РСМ Зоран Заев минути след като...

Той изрази надежда, че всички, особено политиците и длъжностните лица, ще се придържат към демократичния курс на страната и че всички заедно „ще продължим по европейските пътища, които означават напредък”. „СДСМ днес изпраща преди всичко послание, че е отворено за всички, че е партия, която обединява”, добави Костадинов. 

Той информира още, че на заседанията на Изпълнителния и Централния съвет са разгледани актуалните събития в страната и в партията. "Обсъдихме различни събития на македонската политическа сцена и в момента е най-важно парламентарното мнозинство да продължи по пътя, който е много важен за страната. Страната не трябва да изоставя тези процеси и тези политики и разбира се, всички процеси са важни и всички ние сме заинтересовани страни в същите тези процеси. И стъпка по стъпка, първо, трябва да успокоим гражданите и да не влагаме фатализъм във всичко. Като държава не трябва да допускаме нови години на неуспехи, нови години, в които демократичният капацитет ще бъде нарушен, особено прогресивните европейски. възможности, които се разкриват пред нас”, каза Костадинов.

„В крайна сметка не бива да забравяме, че президентът лично подаде оставка и всички ние като ЦК на СДСМ уважаваме тази оставка, но ЦК недвусмислено поиска оставката да бъде отложена преди всичко заради инерцията на процесите в Северна Македония”, каза Костадинов.

"Когато подадох оставките си на 31 октомври аз казах, че ще помогна за запазването на парламентарното мнозинство и ще работя то да се увеличи, ако има възможност. Такава е отговорността пред държавата и народа. Съвсем логично е да работя за този процес. Искрено очаквам да има стабилизиране на демократичното парламентарно мнозинство. И преди всичко онова, което е с евроатлантическа ориентация, в подкрепа на мултиетническото ни общество, което подкрепя добросъседските отношения и положителните реформи в страната. Поради всички тези причини полагаме и сегашните усилия. Отново подчертавам, че на 31 октомври аз казах, че оставам за да помогна за запазването на парламентарното мнозинство и дори да се увеличи, ако има възможност. В близките дни ще разберем какво ще стане", каза Зоран Заев след заседанието на ръководството на управляващия Социалдемократически съюз, предаде БГНЕС.

АФП: Обещаната от Заев оставка внася нова несигурност на Балканите

Опозицията в Северна Македония призова за провеждане на парламентарни избори, след като министър-председателят обеща да подаде оставка ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Вучич: Никой не ни съставя правителствата, Сърбия е независима държава

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com