Общинските власти в Благоевград отричат, че само някои училища приемат роми

5338
Общинските власти в Благоевград отричат, че само някои училища приемат роми
Снимка: Община Благоевград

Един пост във Facebook страницата на Девето основно училище "Пейо Яворов“ в Благоевград за приема на ромски деца стана една от главните теми за обсъждане в обществото ни тези дни.

Стигна се и до протест в защита на директорката Василка Величкова, тъй като с писаното от нея стана обект на проверка от Комисията за защита от дискриминация. И не само. Проверяват я и други образователни институции.

"Деветчленният състав на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) взе решение институцията да се самосезира по казуса с 9-о основно училище в Благоевград, което обяви,че ще приема първокласници, но при едно условие - да не са от ромски произход. На вниманието на членовете на КЗД бе представен доклад за самосезиране, изготвен от Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията, свързан със станалата обществено достояние информация за благоевградското училище. Въз основа на решението на деветчленния състав ще бъде образувано производство“, се сочи в официално съобщение на комисията.

Първо излезе уведомление във Facebook, че училището продължава записването на първокласници. "Записани ученици – 6. Свободни места – 12-14. Не записваме деца от ромския етнос. Деца със СОП се приемат с предимство“, бе посочено в него.

Впоследствие този текст беше изтрит от страницата на училището, но се появи друг. Ето неговият текст в пълнота, без редакторска намеса:

"Девето основно училище е училището на жк "Ален мак" и приемно училище на закритото преди 30 години училище в с. Изгрев. Ние отстояваме и ще отстояваме твърдо позицията си да не превръщаме хубавото ни училище в сегрегирано. Изтритите публикации, коментирани от незапознати със ситуацията "правозащитници" и "толерантни“ родители от жк "Ален мак", няма да ни откажат от благородната кауза да спасим кварталното училище. Като са толкова толерантни към ромите защо подадоха заявления за записване на децата в други училища? Защо отидоха на заседание на Общинския съвет да искат отмяна на районирането? Защо отидоха на срещата с кмета да искат същото, за да не учат децата им с роми? Защо кметът на Община Благоевград утвърди Система за прием на ученици, в която определя 4 от 10 училища да записват ученици от Предел махала? Нашето поведение ли е дискриминационно? Девето основно училище е нашето училище, нашият живот. Ние обучаваме с любов нашите ученици - и ромски, и неромски. Но няма да формираме ромски паралелки. Пожелаваме успешна образователна интеграция на всички училища в Благоевград и благодарим за подкрепата на всички, които искат да се запази училището с една от най-добрите материални бази. Дори в момента извършваме ремонт на външната спортна площадка. Няма училище в града с два закрити физкултурни салона и училищен стол с топъл обяд, приготвен на място, със самостоятелни групи за целодневно обучение, специализирани кабинети,екип от специалисти по приобщаващо образование и висококвалифицирани учители. Елате и вижте!“

Организацията "Амалипе", която се бори за равнен достъп до образование, реагира остро. "Каквито и да са контекстът и аргументите, посоченото изречение е не само нарушение на базисни нормативни и законови актове. То е недопустимо и абсурдно, като хвърля петно върху усилията на стотици и хиляди директори и учители, работещи ежедневно за по-доброто образование на всички деца!", се казва в нейното съобщение. Тя се обяви против "широко разпространената практика да се оформят "моноетнически“ училища ("ромски“ или "български“) в населени места с мултиетническо население, както и с липсата на адекватни действия и политики за спиране на този процес! Организацията настоява за незабавно уволнение на директора на въпросното училище, за целенасочена проверка от Регионалното управление на образованието, за проверка от независими експерти към МОН и за "политически действия от страна на МОН за превенция на образователната сегрегация и за преодоляване на съществуващата сегрегация“.

А днес, 18 юли, в Благоевград се състоя протест, организиран от родители и учители в защита на директорката Василка Величкова. Междувременно те събраха в нейна защита над 600 подписа. Родители казват, че не са против децата им да учат с ромчета, но смятат, че децата от ромската Предел махала трябва да бъдат разпределени по равно във всички градски училища. Директорката Величкова заяви, че не трябва "Пейо Яворов“ да е единственото училище, което да извършва образователна интеграция в Благоевград, защото вече имат приети 90 деца.

Справка в системата за прием на първокласници в община Благоевград сочи, че спорната Предел махала е прилежащ район към четири училища: ОУ "Пейо Яворов“, СУ "Арсени Костенцев“, ОУ "Христо Ботев“ и СУИЧЕ "Св. Климент Охридски“.

Прилежащите райони са определени според Кадастралната карта на Благоевград. Според регламента на системата обаче това не означава, че децата от ромската махала могат да учат само там, а че в тези училища имат предимство (при наличие на повече кандидати) заради близостта им с тях - тоест това е един от критериите. Но, ако са подадени повече заявления от най-близко живеещите, отколкото е броят места в паралелката, се подбират с предимство деца с увреждания, деца на починал родител, други деца от семейството, които учат там, деца на многодетни семейства, деца, настанени в приемни семейства.

За коментар по темата Actualno.com потърси кмета на община Благоевград Атанас Камбитов.

Г-н Камбитов, каква е позицията Ви по проблема с приема на ромски деца в Девето основно училище "Пейо Яворов" - Благоевград?

Тъй като не мога да следя пряко в момента какво се коментира, доколкото знам има подкрепа за директорката на училището, ако правилно съм разбрал и за общината. Приемът на децата е абсолютно регламентиран. Това, което се твърди, че не се приемат ромчета в други училища, не е вярно. Това е най-лесно да се провери. Може да питате останалите директори. Така че това, което общината е направила, е направено съгласно закона. Колкото до позицията на директорката, аз мисля, че повече проблемът е в нейния личен пост. И смятам, че никой не може да защити такава позиция. По никакъв начин не приемам да се прехвърлят проблемите от училището на общината. Пак казвам, наредбата е съобразена с всички изисквания. Приемът в момента върви. Даже ще кажа нещо повече - имаше жалби от родители, които не бяха съгласни с приема, но всички деца са приети и жалбите са оттеглени.

Категоричен сте, че във всички училища може да бъде записано ромско дете, така ли?

Абсолютно категоричен съм. Вижте, проблемът е с личния пост на директорката. Не мога да приема подобна лична позиция. Сега вече се търси как може да се прехвърли от болната на здравата глава и да се търсят едва ли не оправдания. Може би директорката малко е била по-експресивна, може би е написала това под влияние на емоциите, но да се търсят проблеми в общината, в училищата, в приемите и т.н., няма смисъл. Общо взето наблюдавам и един друг процес, не да кажем на политизация, но едни хора, каквото и да се случи, се стремят да яхнат вълната и на всяка цена да се видят по телевизията.

Според Вас дали тази ситуация, която се създаде в резултат на поста на директорката, е тупикова, имайки предвид че се стигна и до протест в нейна защита?

Пак казвам, няма проблем в Благоевград с приема на първокласници. Проблемът е в поста и в изкривяванията, които се получиха впоследствие. В конкретика в момента не мога да вляза, но в общината имаме становище с хронология относно въпросното училище. И нещо повече – за да се стигне до това да има малко повече ромчета в това училище, е политика на директорката в миналите години. Тя много добре знае за какво иде реч. Не искам да влизам обаче в детайли. Община Благоевград трябва да направи така, че да няма сегрегация и десегрегация в училище. Ние полагаме усилия да интегрираме децата от ромски произход. Това в момента правим и не е вярно, че ромчета не се приемат в други училища. Навсякъде има приети деца от ромски произход. Абсолютно съм категоричен, че няма отказ от директорите на други училища да записват ромски деца.

В утвърдената от Вас система за прием в първи клас четири от десет училища са посочени за прием на деца от ромската Предел махала. Защо е така, само заради близостта на тези училища ли е?

Не са четири от десет училища, които да приемат ромски деца. Всички училища приемат. В това съм абсолютно категоричен.

Поне така пише в документа, че това са прилежащите райони по картата на Благоевград?

Аз Ви казвам каква е ситуацията в момента. Деца от ромски произход се приемат във всички училища. Имаше лек проблем с една директорка за опит да направи отказ, но и това се коригира.

А защо се стигна въобще до протести според Вас?

Вижте, има си хора, които станаха професионални протестъри. Очаквам в най-скоро време някой да протестира, че изгрява слънцето. Едни и същи хора са, яхват вълната и се стараят да търсят изяви, в това число и медийни. Погледнете в хронология през последната да речем половин година - едни и същи лица са.

Междувременно от община Благоевград получихме и официално становище на ръководството, което е разпратено до медиите. То гласи следното:

"Приемът в първи клас е процес с регламентирани срокове, упоменати в утвърден График на дейностите по осъществяване на прием в първи клас за учебната 2018/2019 година. Към този момент е приключил срокът за записване след второ класиране.

До 14 септември, включително, предстои да се анализира цялостно кампанията по прием за първи клас, да се обобщи информацията от общинските училища на територията на общината за свободни места и да се пренасочат незаписани деца.

В голяма част от общинските училища кампанията по приема е приключила. Над 80% от децата от ромски етнос, подлежащи на задължително записване в 1-ви клас, вече са записани от техните родители.

Община Благоевград ще продължава да следва приетия механизъм за подсигуряване на благоприятна мулти-културна среда за децата от ромски етнос.

За да бъдем коректни към обществеността, е необходимо да се изчака началото на месец септември, за да могат да се посочат окончателните данни.

Община Благоевград категорично заявява, че няма проблем с деца от ромски етнос при записването в първи клас. Те са разпределени във всяко едно от десетте общински училища, извършващи прием за учебната 2018/2019 година. Същата информация може да бъде потвърдена от директорите на училищата на територията на община Благоевград.

Списъците с приетите деца могат да бъдат намерени на видно място в сградите на десетте учебни заведения".

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com