Баща от Ловешко с години държал трите си деца под ключ

10351
Баща от Ловешко с години държал трите си деца под ключ

Три деца бяха отнети от баща им, държал ги затворени в дома им в продължение на години, без да ги пуска на училище. След дългогодишни опити на институциите децата на Елена и Димитър Дюлгерови от село Дренов бяха настанени в Центрове от семеен тип, съобщи бТВ.

Това е станало във вторник, след като е бил получен сигнал от майката на децата. Тя алармирала, че бащата извършва насилие върху децата, без да става ясно дали то е физическо или психическо. Димитър Дюлгеров по професия е лекар. Работел в болницата в Плевен допреди десет години. Оттогава е безработен и живее сам с децата си - съпругата му, която работи в Англия, издържа цялото семейство.

Семейната драма датира още от 2004 година, когато бабата, майка на бащата, подава първия сигнал до институциите, че внуците й не ходят на училище и са държани у дома принудително, без никакви социални контакти. Въпреки че до преди ден властите не са имали начин за въздействие върху ситуацията.

Социални работници, правили опити да посетят къщата в селото през годините, обясниха, че били посрещани с агресивно поведение и обидни думи от страна на бащата. "Децата не посещаваха училище – това е най-големият проблем. Бащата не оказваше никакво съдействие. Не е позволявал на колегите да влязат дори в двора. Иначе от децата става ясно, че имат привързаност към родителите си", казват двете жени от социалните служби.

От 2011 институциите са разпоредили ограничаване на родителските права на майката и бащата, но реално решението не било приложено. Бащата продължил да не пуска децата си навън, образовал ги сам, както намери за добре. Съпругата му, която е в чужбина и която е женена за Димитър Дюлгеров от 22 години, каза в интервю за bTV, че през последните дни нямала никакви контакти с децата, това я обезпокоило и затова алармирала полицията.

"Нямат контакти с други деца, само по интернет, но дори и тогава всичко се контролира. Излизат само, за да ходят на шах, но с придружител – баща им или мен. Нямах правото на глас, винаги съм смятала, че той е главата на семейството и аз трябва да съм лоялна, независимо от всичко", обяснява Елена. Съсед на семейството разказа, че бащата бил обиден на обществото и държавата и искал да предпази децата си. Самият Димитър поиска 10 000 лева от екипа на bTV, за да разкаже историята си – парите били по-важни от това хората да чуят гледната му точка. "Представете го както искате, и без това ще ни плюят", беше неговият коментар. Началникът на Районното полицейско управление в Ловеч е издал заповед за полицейска закрила на децата, които са на възраст от 13 до 17 години. Те имат и сестра, която е 19-годишна. Четиримата никога не са посещавали училище и не са напускали дома си.

Редактор: Е. Гигова

В домовете за деца има насилие

"В домовете за изоставени деца има насилие и това е факт". Около тази теза се обединиха Даринка Янкова - зам.-председател на Държавната...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com