Оттеглянето на Марковска трябваше да е по-елегантно

8854
Оттеглянето на Марковска трябваше да е по-елегантно

"Напускането на държавния глава на клетвата на Венета Марковска е без прецедент в най-новата ни история." Това каза Георги Първанов, президент на Република България от 2002 до 2012 г., в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия.

Едва ли и в европейската история има подобен случай, каза той.

Възторжената храброст на Плевнелиев е малко театрална

"Възторжената храброст на Плевнелиев е малко театрална." С тези думи бившият конституционен съдия Димитър Гочев коментира пред Нова тел...

"Самата номинация на г-жа Марковска очевидно беше спорна. С времето тя се натовари със скандали – в това число и в международен план. Очевидно тази кандидатура трябваше да бъде изтеглена по един много по-елегантен начин.

Това, което стана с участието на президента, е обществено оправдание – такива бяха очакванията. Това беше направено с цената на нарушаване на Конституцията и законите. Държавният глава няма право на вето по отношение на подобен род действия. Ветото се затваря по отношение на законите," каза Първанов.

Държавният глава има своя квота, парламентът също, тук не става въпрос за споделена отговорност. Държавният глава беше вкаран в една схема, която ако се повтаря, ако този прецедент се развие в бъдеще, би могла да накърни сериозно авторитета не само на Конституционния съд, но и на всички институции в България, каза Първанов.

Редактор: Евгения Гигова

Нарушил ли е президентът Конституцията?

Парадоксът е, че Конституционният съд трябва да се произнесе дали президентът е нарушил конституцията с вчерашния си акт. Това заяви не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com