"Студентски град" се оказа малък

10583
"Студентски град" се оказа малък

Кампанията за записване за студентски общежития е в разгара си. Досега 1700 първокурсници са подали документи за настаняване. Лошото е, че според управата за 800 студенти няма места.

Заради кризата и съкратения бюджет много от университетите няма да правят дори ремонти. Така е със Софийския университет - техният бюджет е с 30 на сто по-малък. УНСС ще ремонтира някои от блоковете, като на места се планира да се монтира входна врата-въртележка, за да не могат да влязат по пет човека с една електронна карта.

Хайка из общежитията в Студентски град

Служителите от охранителна полиция при СДВР и Седмо РУП са започнали инспекциите на 17 април и проверявали как се води документацията...

Държавата осигурява общежития само на студентите, които се учат добре. Затова ги класира и според оценките им. В УНСС миналата година прагът е бил над 5.70, а в Софийския университет е паднал под 4. Ако успехът не достига, се налага студентите да напуснат и да търсят квартира. И при най-ниските цени на свободните наеми, тогава издръжката се повишава поне с триста лева, предаде КРОСС. Успехът не играе, когато се кандидатства по социални критерии.

„Има над 200 човека, при които критерият е социално слаби - това означава, че ние сме възприели една практика, когато единият родител официално е регистриран в бюрото по труда, ние предоставяме това право на студента", обяснява Иван Чавдаров.

Критериите за класиране са еднакви, различава се обаче броят на леглата, с които университетите разполагат. Например Софийският университет има общо 6300 места, а УНСС - 1300 по-малко.

Издръжката на студентите в общежитията се поема наполовина от държавата - тя плаща по един лев на студент на ден за общежитие. Парите обаче не достигат и заради това Софийският университет тази година няма да ремонтира.

След УНСС, и ХТМУ раздава студентски карти за намаления в чалготеките

По примера на УНСС, вече и в сградата на Химикотехнологичния и металургичен университет в София е почнало безплатно раздаване на студ...

Наемът за стаите в УНСС за студентите е по 50 лева на месец. В Софийския университет е 25 лева.

Студентите, които няма да бъдат приети още от началото в общежитие, имат шанс да се настанят, ако след края на всички класирания се окаже, че в общежитията на други софийски учебни заведения има свободни стаи. Важно да се напомни и на по-големите студенти, че те всяка година трябва да участват в класирането и да си подават документи. Ако забравят, дори да са пълни отличници, ще трябва да напуснат общежитията.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com