Троянов: Внесените подписи на ИК на Сандов за референдума са по-малко

4660
Троянов: Внесените подписи на ИК на Сандов за референдума са по-малко

Засега очертаващите се участници в тази информационно – разяснителна компания са 4 субекта – 3 инициативни комитета и 76 народни представители.

Това каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов за референдума на 27 януари, предаде БГНЕС. ЦИК първо регистрира Инициативния комитет с представляващ Борислав Сандов. След проверката на подписите обаче се оказа, че 6 252 от внесените са такива, които отговарят на изискванията. Така те са с по-малко от изискващите се по закон не по-малко от 7 000 подписа. Решението е обжалвано пред административния съд и делото е насрочено за утре. Тогава ще стане ясно и дали те ще участват в кампанията.

След решението на административния съд ще стане окончателно ясно дали 4 са тези, които могат да защитават позиции за или против ядрената енергетика.

Ако ИК, представляван от Борислав Сандов окончателно не бъде регистриран, то те ще бъдат по две. В информационно – разяснителната кампания участват инициаторите за провеждане на референдума Инициативния комитет, представляван от чл. к. Стефан Воденичаров, и група от 76 народни представители. Като алтернатива са регистрираните от ЦИК два инициативни комитета с представляващи Иван Иванов и Мария Капон.

Информационно-разяснителната кампания може да се финансира със собствени средства и с дарения от физически лица. Не може обаче с анонимни дарения и чужди правителства например. Парите над 1000 лв. трябва да се превеждат по банков път по специална сметка. Общата сума за тази кампания, която може да бъде отделена от даден инициативен комитет например, е 2 млн. лв. 30 дни след референдума, трябва да се представи отчет за изразходваните средства пред Сметната палата. Кампанията започва на 27 декември 2012г. Всеки от тях може да изготви и разпространява плакати, на които задължително трябва да има съобщение, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

ЦИК: Удостоверения за гласуване на друго място се издават до 12 януари

Хората, които искат да гласуват на място, различно от постоянния им адрес, могат да получат удостоверения за гласуване на друго място...

Редактор: Д. Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com