АПИ прекрати договора за поддръжка на пътищата в Бургаско, спешно търси нов изпълнител

1725
АПИ прекрати договора за поддръжка на пътищата в Бургаско, спешно търси нов изпълнител
Снимка: БГНЕС

Агенция „Пътна инфраструктура“ прекрати договора с фирмата „БГНОВА“ АД, поддържаща републиканските пътища в област Бургас. Причината е системно неизпълнение в срок и с необходимото качество на възложените дейности, свързани със зимното поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации, съобщиха от Пътната агенция.

Договорът е между АПИ и дружеството е от 09.11.2022 г. Той е на стойност 14,5 млн. лв. с ДДС и за срок от 7 месеца. На 1-ви юни тази година между страните е подписан анекс за увеличаване на стойността му на 21,8 млн. лв. с ДДС и съответно удължаването му до избор на нов изпълнител по обявена към онзи момент поръчка. Още: Държавата е лишена от пътно поддържане в следващите 6-7 месеца заради АПИ

От АПИ уточниха, че предприемат необходимите действия за осигуряване на зимно поддържане и аварийни ремонти по държавните пътища в Бургаска областпо реда на чл. 79, ал. 1, т. 4 от Закона за обществените поръчки. Това означава, че ще ще изберат нов изпълнител чрез договаряне без предварително обявление заради наличие на изключителни обстоятелства.

Прогнозната стойност на поръчката ще е около 12,4 млн. лв. без ДДС. До сключването на нов договор обаче отстраняването на аварийно-възстановителни ситуации ще се осигурява от служителите на ОПУ-Бургас.Още: АПИ събра от тол системата с 300 млн. лв. по-малко приходи от предвиденото

Справка в Търговския регистър сочи, че действителен собственик на „БГНОВА“ АД е Веселин Господинов, който е бил изпълнителен директор на „Щрабаг-София“ ЕАД. Строителната фирма е създадена през 2016 г.

С какво не са се справили от "БГНОВА" според АПИ

Последният пример е от 18 и 19 ноември 2023 г., когато дружеството въпреки многократните опити на възложителя, дадените указания да се предприемат необходимите адекватни действия за поддържане на републиканските пътища в Бургаска област и да се осигури безопасното пътуване на шофьорите при зимни условия, останаха без резултат - версията е на АПИ. Още: АДФИ откри нарушения в поръчки за ремонти на пътища за над 710 млн. лв.

Това доведе до затваряне на пътни участъци и блокирането на основни пътни артерии като път I-9 Обзор - Слънчев бряг - Бургас, път I-9 Бургас - Малко Търново, път III-208 Провадия - Айтос, път III-906 Оризаре - Каблешково през Дюлински проход и път III-6009 Миролюбово - Каблешково. Дружеството не е предоставило на възложителя в регламентирания срок и оперативен план за зимно поддържане на пътищата, допълват от АПИ

Съществени пропуски и забележки в изпълнение на договорните ангажименти са констатирани при снегопочистващите и поддържащи дейности и през миналата зима. На дружеството многократно са налагани неустойки и корекции в стойностите за зимно поддържане. Например корекции са направени поради липса на минимално изискуеми материали за зимно поддържане; неизвършвани съгласно изискванията ежедневни обходи на пътните участъци; ненавременно монтиране на GPS технология за следене и контрол на снегопочистващите машини; заледени и необработени участъци.

Пропуски се отчитат и във възложените дейности за възстановителни работи при аварийни ситуации на републиканските пътища след проливните валежи и наводненията на 4 и 5 септември 2023 г. в област Бургас. Срокът за изпълнение на аварийно-възстановителните дейности е бил 27 октомври т. г. предвид началото на зимния сезон. Към 20 ноември т. г. не са изпълнени 35% от възложените дейности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com