Бургаски център помага на 60 жени, жертви на сексуално насилие

1031
Бургаски център помага на 60 жени, жертви на сексуално насилие
Снимка: iStock/Guliver

Повече от 60 души са потърсили помощ в Центъра за подкрепа на жертвите на сексуално насилие "Вселена" в Бургас от неговото създаване преди две години. Данните съобщи кметът Димитър Николов на пресконференция, посветена на конференцията "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие".

Форумът се провежда в Експоцентър "Флора". В него се представят добри практики в борбата със сексуалното насилие и подпомагането на жертвите да се върнат към нормалния начин на живот. В конференцията се включиха Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Обединеното кралство в България, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, Пол Дженингс - мениджър на "Маунтийн хелткеър" и съветник в центъра за грижа за жертви на сексуални посегателства в Брайтън - Великобритания, председателят на Комисията по околна среда в Народното събрание Ивелина Василева и експерти.

Арт терапия в Бургас

Филиалът на Националната художествена академия - Бургас организира международна конференция по арт терапия. Форумът ще се проведе в за...

Участниците в конференцията подчертаха важната роля на център "Вселена" при работа с жертви на сексуално насилие и заявиха амбицията подобни структури да бъдат изградени и на други места в страната.

"В Бургас имаме две години опит със съществуващия тук център "Вселена". Опитът от съвместната ни работа ни учи, че жертвите на сексуално насилие имат нужда от специализирани грижи. Правим усилия това, което става в Бургас, да се прилага и в други общини в България", каза Н. Пр. Ема Хопкинс.

"За Бургас е чест да бъде домакин на тази конференция, посветена на борбата със сексуалното насилие. Това е проблем, който обхваща голяма група хора, за съжаление често и деца. Ние като институции трябва да се отнасяме с изключително внимание към този проблем, за да осигурим по-качествена превенция. Ще се радвам, ако други градове от страната проявят интерес да се разкрият центрове като "Вселена", защото от това има смисъл и помощта, която ние предоставяме, е необходима и навременна. Благодаря още веднъж на Нейно Превъзходителство госпожа Ема Хопкинс, защото тя беше двигателят на тази идея", каза Димитър Николов.

Един от водещите британски експерти в борбата със сексуалното насилие Пол Дженингс подчерта, че център "Вселена" работи успешно и в него жертвите получават подкрепа както за здравословното си възстановяване след преживения шок, така и съдействие при контакт с други институции.

Откриха модерен футболен терен в Бургас

Жителите и гостите на бургаския квартал "Изгрев" вече се радват на нов спортен терен. От съоръжението ще се възползват и над 300 деца и...

Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие "Вселена" е изграден по проект на Община Бургас, с подкрепата на Посолството на Обединено кралство Великобритания и в партньорство с ОД на МВР - Бургас, Асоциация "Деметра", Окръжна прокуратура - Бургас, Районна прокуратура - Бургас, Областна администрация - Бургас, МБАЛ - Бургас, Община Созопол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Първите 100 електрически велосипеда вече са на разположение на бургазлии

Бургазлията Цанко Цанков успя да преплува протока Кук с рекордно време

Транспортният батальон в Бургас отбеляза 24 г. от създаването си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас