ЕИБ ще подпомогне с милиони изграждането на детската болница в Бургас

996
ЕИБ ще подпомогне с милиони изграждането на детската болница в Бургас
Снимка: Община Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ Лиляна Павлова подписаха на 14 септември споразумение за осигуряване на част от финансирането на специализираната детска болница „Света Анастасия“. Това дава реален старт на дейностите по подготовка на терена, свързани с изместване на подземните тръбопроводи и комуникации, след което може да започне строежът на сградата.

Още: Подписаха договор за строителство на детска болница в Бургас

Колко пари отпуска ЕИБ?

ЕИБ отпуска средства на стойност 12,8 млн. евро за съфинансиране на специализирана детска болница, която ще предоставя висококачествено здравно обслужване за повече от 220 000 деца от Югоизточна България в модерни помещения с нулеви вредни емисии.

За да се осигури допълнителна подкрепа на първата специализирана университетска детска болница в България, средствата ще бъдат отпуснати със седемгодишен гратисен период. Това е и първият проект за болница, който ползва мащабна консултантска и техническа помощ, предоставена от Консултантската служба на ЕИБ в рамките на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси.

„Проектът е един от най-добрите примери за начина, по който Европейската инвестиционна банка работи в полза на хората и допринася непосредствено за повишаване на стандарта им на живот. Радвам, че с наша подкрепа Бургас ще има възможността да осигури висококачествено здравно обслужване на децата в болнични помещения, съобразени с екологичните изисквания“, заяви вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова, цитирана от пресцентъра на Община Бургас.

Снимка: Община Бургас

„Изграждането на детска болница, която ще подобри грижите за децата ни, е важно не само за Бургас, но и за целия югоизточен регион. Тя ще позволи да се предлага качествено и комплексно лечение на деца с различни заболявания - без при това да се налага да пътуват до София или извън страната. С помощта на опита на чуждестранните експерти, осигурени от нея, Европейската инвестиционна банка ни помогна да разработим по модерен начин този важен проект. С помощта на финансовите средства от ЕИБ ще можем спокойно да работим по строителството“, сподели кметът Димитър Николов.

В бюджета за 2023 година, с подкрепата на всички бургаски народни представители, държавата задели средства за изграждането на университетската детска болница в Бургас.

На церемонията по подписване на договора в залата на Община Бургас присъстваха още представители на Европейската инвестиционна банка и на екипа, който работи по проекта за лечебното заведение.

Веднага след подписването бе осъществена първата работна оперативка с представители на фирмата изпълнител за обсъждане на подготвителните и строителните дейности по проекта. Също така бе посетено мястото, на което ще бъде построена новата болница.

За новата болница

Новото здравно заведение ще внедри в страната здравен модел от 21-ви век, който ще позволи на родителите да придружават своите деца на всеки етап от приема, като по този начин ще създаде дружелюбна и спокойна среда и ще подпомогне благоприятнoто лечение и адаптацията на малките пациенти.

Осеметажната сграда ще разполага със 123 легла, а в педиатричното интензивно отделение са предвидени още 10 легла. Болницата се очаква да привлече на работа между 500 и 700 души медицински и немедицински персонал.

Новата болница ще спомогне за привличането и задържането на квалифицирани медицински специалисти в региона. Наред с това, тя ще бъде свързана и с Медицински факултет на Университета в Бургас, което ще подпомогне университетските изследвания и обучението на медицински персонал.

Инфраструктурата на сградата ще бъде енергийно ефективна и екологосъобразна. В нея се предвижда използването на възобновяеми енергийни източници. Покривът на болницата ще бъде подходящ за монтаж на инсталация за слънчева енергия.

За сградата е предвидена енергоспестяваща система за осветление, както и отводнителна система за събиране и филтриране на дъждовна вода, която ще може да се използва за природосъобразно напояване на зелените площи около болницата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com