Лицето на санкциите за храните в Бургас: Ресторантьорите се научиха на коректност

1890
Лицето на санкциите за храните в Бургас: Ресторантьорите се научиха на коректност
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Хората от ресторантьорския бизнес се научиха да бъдат коректни към клиентите. Такава е констатацията на д-р Денка Мгоен – главен инспектор при ОДБХ Бургас. От години тя и екипите на Областната дирекция по безопасност на храните извършват проверки по обекти за хранене, които са временни, сезонни или предлагат услугата „ол инклузив“.

Actualno.com разговаря с д-р Денка Мгоен, за да научи последните данни от течащите проверки: "Правим засилени проверки в Бургаска област във връзка с летния сезон, които ще продължат до месец август. При нашите инспекции следим дали обектът има актуална регистрация към момента, защото фирмата, която го стопанисва е отговорна за храната, която се предлага.

Гледаме също персоналът дали има работно облекло, здравни книжки, ръкавици, шапки и всичко необходимо.

По отношение на храната проверяваме първо как е пристигнала, с какъв документ, има ли нужната информация като етикет, как се съхранява, спазват ли се сроковете на годност. Много често се случва продуктът да трябва да бъде охладен в рамките на четири дена, а те го замразяват и намираме храни с изтекъл срок на годност. Това е един от най-честите проблеми. Тогава съставяме предписания, бракуваме храни".

Инспекторите от ОДБХ са много натоварени през лятото. Налага се техни колеги от Карнобат, Айтос и други градове да идват на помощ и да се включват в екипите от проверяващи. Една част се насочват към заведенията и хотелите по Южното черноморие, а друга към Слънчев бряг.

Над 81 000 туристи е посрещнало летище "Бургас" през май

През месец май 2019г. на летище „Бургас“ са посрещнати, заедно с чартърни автобусни групи, 81 489 чуждестранни туристи. Тов...

Детските летни лагери са друго строго наблюдавано от инспекторите по храните място. Директорите са длъжни да уведомяват специалистите предварително. Екипите на ОДБХ проверяват дали фирмата, която е поела ангажимента за храната е осигурила изхранване на децата по стандартите и дали менюто е съобразено със здравословното хранене.

"Често срещано нарушение на което се натъкваме е, че когато една храна е в голяма разфасовка, работещите в кухнята я правят на порции. Така намираме в хладилниците пакети на които няма етикет. Не можем да преценим кога е пакетирана, кой е производителят. По отношение на рибите, те се предлага в заведенията за хранене в прясна и замразена форма. В нашия регион това е традиция. Една замразена риба има срок на трайност повече от една година. Но и там трябва много да се внимава и да се спазват предписанията за съхранение.

Прави впечатление, че бизнесът започна да е много по-коректен към клиентите си. Това се дължи и на проверките, които не само ние, но и други институции правят. Собствениците на заведения се стремят да спазват правилата. Навсякъде в кухните нещата са много по-добри.Тези проверки явно дават отражение“, казва още д-р Денка Мгоен.

Проблем през летния сезон си остава текучеството на персонала, защото ако няма кой да работи това затруднява целия процес на обслужване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com