X
 
 

Областен управител не знаел какво пише в нов закон и пуска противоречаща му наредба за къмпингуването

2489 5
Областен управител не знаел какво пише в нов закон и пуска противоречаща му наредба за къмпингуването
Снимка: БГНЕС
Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков реши да не спира новата наредба за опазване на обществения ред в Царево, която въвежда рестриктивни мерки срещу къмпингуването. Според любители на природата, в наредбата има същите пороци, каквито и в предишната, която беше спряна от съда.

Actualno.com потърси за коментар г-н Чолаков защо реши да пусне наредбата, след като той можеше да я спре и тя да бъде поправена, тъй като в измененията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие има гратисен срок от година за уреждане на места за къмпингуване и в гратисния период не се налагат санкции и глоби, докато наредбата на Царево предвижда солени глоби.

Г-н Чолаков, какви са Вашите мотиви с които oдобрихте наредбата на Oбщински съвет Царево, свързана с реда по който да се извършва къмпингуването?

По реда на контрола на решенията на общинските съвети сме проверили наредбата на Царево и не сме я оспорили, защото според нас е законосъобразна. Но въпросът вече не е чак толкова актуален, защото вчера ветото на президента Радев беше преодоляно в Народното събрание. Така че, в близките дни ще имаме закон и може би много скоро след това, когато влезе в сила, ще има и подробна регламентация на дейността. Тази наредба, която вече действа, ще действа за много кратък период. Не виждам какво ги притеснява къмпингуващите в наредбата. Тя е за налагане на наказания за хора, които не спазват нормалните правила и поведение за разполагане на обекти. Законът за Черноморското крайбрежие изрично е предвидил какво може и какво не в стометровата зона, която е така наречената зона „А“.

Както знаете много неправителствени организации и граждански сдружения се обявиха против тази наредба. Какъв е Вашият коментар за техните искания тя да бъде отхвърлена?

Безспорно има две групи в обществото. Едните искат едно, другите искат точно обратното, но това е въпрос на законодателно решение на парламента и местните общински власти, каквито правомощия имат. А общинският съвет може да приема наредба на основание на Закона за местното самоуправление и администрация.

Отхвърленото вето на президента и новите промени, които са предвидени в закона, ще влязат в сила, но той още не е обнародван и не знам какви са текстовете там. Когато се приемат новите правила и ако промените на Общински съвет-Царево противоречат на тези законови разпоредби, тогава или общината сама ще си измени наредбата, или ние ще им дадем указания, или прокуратурата по реда на надзора може да ги задължи. Освен това, както казахте, има достатъчно будни граждани има и организации, които следят. В това няма нищо лошо. Като българи и като хора, които живеят на едно място и употребяваме една територия, трябва да намираме начин да срещнем баланса при различните интереси. Много добре разбирам хората, които искат диво да къмпингуват, но аз като фен на гората ходя често и не искам да казвам какви неща срещам. Но това е извън правните аргументи, това го казвам като турист. Всички искаме да е чисто, подредено, да се спазва реда.

Мислите ли, че много хора ще са против вашите аргументи по отношение на наредбата на Общински съвет Царево?

Аргументите ни за неоспорване на наредбата са изцяло юридически. Член 10а от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие предвижда, че къмпингуването се разрешава по съответен ред тоест, без да е специфициран този ред, без да е определен той, няма как да се извършва къмпингуване.

Интервю на Гергана Цонева

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Целият персонал на община Царево обслужва мутрите с приоритет ! Ами като плащад яко, я си спомнете само за Оазис .
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ти пък направо се оля, мутри да плащат?!? Я пак!
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ти пък направо се оля, мутри да плащат?!? Я пак!
  : 0 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ти пък направо се оля, мутри да плащат?!? Я пак!
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ами областен управител ГРОБар, това казва всичко !