Община Бургас стартира профилактична програма за гръбначни изкривявания и затлъстяване при учениците

1101
Община Бургас стартира профилактична програма за гръбначни изкривявания и затлъстяване при учениците
Снимка: Thinkstock/Guliver

Община Бургас стартира втора профилактична програма сред учениците, след започналата през есента програма „Мързеливо око“. Този път на дневен ред са поставени въпросите с други две често срещани заболявания или деформации при подрастващите деца – гръбначните изкривявания и затлъстяването.

„След въвеждане на първата и сега с новата общинска профилактична програма ще обхванем най-често срещаните проблеми при подрастващите деца в училищна възраст. Превенцията е най-добрата стратегия в здравеопазването, а тези прегледи ще дадат възможност да се реагира навреме и се вземат най-подходящите мерки за предотвратяване на по-сериозни здравословни проблеми“, сподели кметът Димитър Николов.

80% от хората изпитват болка в гърба в определен момент от живота си

80% от хората изпитват болка в гърба в определен момент от техния живот, а това оплакване се оказва третата най-често срещана причина з...

Целта на програмата е профилактика, ранно откриване и навременно лечение на гръбначните изкривявания /сколиозата/ и затлъстяването /обезитас/ сред децата от 7-14 годишна възраст, обучавани в учебните заведения на територията на цялата община.

Програмата съдържа 3 основни елемента. Първите дейности са насочени към учениците във възрастова група I – V клас и включват обучение в правилен стоеж по време на учебните занятия, активно спортуване и рационално хранене.

Следващите и най-основни дейности от програмата са свързани с учениците от VI клас. Те касаят извършване на преглед от училищните медицински специалисти за откриване на изменения в правилната форма на гръбначния стълб, насочване на учениците със съмнение за деформация към личния лекар и при необходимост насочване към ортопед за консултация и последващо лечение на гръбначното изкривяване.

Програмата включва още профилактика, диагностика и лечение на затлъстяването /обезитас/ при учениците от I – VI клас. Тези дейности са свързани с измерване на телесната маса от медицинските специалисти в учебното заведение, насочване на учениците с отклонение в теглото към личния лекар за консултация и при необходимост към физиотерапевт за включване в групи по лечебна гимнастика. Със специален анализатор ще бъде измервана телесната маса и съотношението между мазнини, мускулна маса, костна тъкан, течности и висцерална мазнина.

Всяко пето дете в България има гръбначно заболяване

Всяко пето дете в България има гръбначно заболяване, каза доцент Васил Яблански. Сдружение Спортен клуб "Шарк" си е поставило за цел да...

За да се изключи появата на плоско стъпало като последица от свръх натоварване на костната система или неправилния седеж, е предвидено изследване на децата със сколиоза или обезитас с т. нар. Плантограф, който ще извършва анализ на ходилото за плоскостъпие.

Първичните измервания и прегледи ще се осъществяват от медицинските специалисти в училищните здравни кабинети, които вече преминаха специализирано обучение за работа по програмата.

В програмата ще бъдат включени само ученици, чиито родители са дали писмено съгласие за извършване на профилактичните прегледи и изследвания на децата им. Попълнените декларации за информирано съгласие ще се събират от класните ръководители, които ще ги предават на медицинския специалист в здравния кабинет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас