3 груби грешки на бизнеса в мрежата: Как не трябва да се популяризираш в интернет

5980
3 груби грешки на бизнеса в мрежата: Как не трябва да се популяризираш в интернет

По време на годишната конференция Online Advertising помолихме водещите български онлайн маркетинг специалисти да посочат 3 грешки, които българските компании правят при популяризирането си в интернет. Ето какво препоръчат експертите.

Николай Бонев, Account Manager, Google

Първата грешка е в това, че всички следят само последната интеракция, която води до реализацията и не отдават заслуженото на останалите в цялото пътешествие, и оптимизиране на тази основа. Знам, че е много важно да имаме добра възвръщаемост на инвестициите си, но не трябва да пренебрегваме останалите канали. Много от бизнесите още мислят, че най-добрият начин (той безспорно е за създаване на ауернес) е само с традиционните офлайн канали. Но ако те не вървят ръка за ръка с дигиталните, то резултатите задължително няма да са същите.

Втората груба грешка е да подценяваме ролята, която мобилните устройства играят в днешно време. Отново, ако те не са основният носител на реализация, това не означава, че те не участват в процеса и, че потребителите в днешно време не преминават от едно към друго устройство и не търсят по този начин информация.

И третото е, разгледахме го в предишния въпрос, бърз сайт. Ако не си бърз, си вън от играта в случая. Просто всичко трябва да е направено с потребителя във фокус и да е много лесно и бързо за него, иначе потребителите имат опции, имат много възможности и нямат толкова много търпение.

Васил Тошков, CEO, Cloxy

Прекалено много разчитат на Facebook. А, ако видят глобалните тенденции за трафик, Facebook е само няколко процента от общия трафик, мисля, че беше 4 %, докато търсенето е примерно 40%. А пък има бизнеси, които казват на шефа си: «Мен не ме интересува Google, нищо, аз ще си се занимавам само с Facebook, защото всички мои приятели са там», — което, според мен, е номер едно като груба грешка.

Мирослав Запорожанов, Co-CEO, Zapomedia

Първо - не инвестират в имейл база данни. Голяма част от бизнесите неглижират имейл маркетинга си и нямат данни за видовете сегменти на своите потребители, тоест фокусирани са главно върху бързите продажби, върху кампаниите, които дават бърз резултат, и са фокусирани главно върху новите клиенти.

Втората грешка е, че малко се набляга на повишаване на лоялността на клиентите, а това нещо също се случва и чрез имейл маркетинг и чрез други кампании.

И третата грешка е, че не се набляга на уникалността на един бизнес. Много често уникалността е свързана с по-ниска цена или с някаква безплатна доставка, тоест това се комуникира в повечето кампании, докато не се комуникира правилно. Повечето бизнеси не знаят защо потребителите пазаруват от тях и кое е уникалното нещо, което кара потребителите да ги изберат вместо конкуренцията.

Жюстин Томс, Мениджър Бизнес развитие, Ей Би Си Дизайн Комюникейшън

Първата мега груба грешка е, че българският бизнес не си обновява сайтовете с години. Животът на един сайт е максимум до две години, две години и половина, така че първата най-груба грешка е, че сайтовете са застинали, работени някъде преди 10 години, което тотално бърка концепцията за интернет и присъствие в интернет.

Втората груба грешка е, че сайтовете се правят така, че да се харесат на шефа, а не на потребителите. Това е много груба грешка, която за жалост бизнесът още не може да разбере, че всъщност сайтовете са, за да свържат потребителя и да служат на потребителя, той да свърши някаква работа, да купи нещо, да продаде, а не на шефа.

И третата груба грешка е, че просто се прави сайт и се захвърля. Всъщност работата започва след като се направи сайтът, защото сайтът сам по себе си, колкото и да е прекрасен, колкото и да е хубав към този момент, той трябва да се популяризира, да достигне до своята аудитория, да може да печели пари и да се види смисълът от него.

Геннадий Воробьов, CEO, Netpeak Bulgaria

Първата грешка е липса на мобилна или responsive версия. Втората грешка е много рядка инициация на remarketing канал. И третата основна грешка е липсата на имейл маркетинг.

Георги Малчев, Управляващ съдружник, Xplora.bg

Една от най-големите грешки е да не помислим 100% кой е нашият таргет потребител и по цялата му пътека от до: от първия досег до нас до финалното конвертиране, което хората трябва да направят онлайн или офлайн. Трябва да сме сигурни, че всичко е идеално работещо, тоест трябва да имаме валидирана маркетинг информация, не предположения: хората биха натиснали тук, хората биха си попълнили данните, може би веднъж на месец или на два месеца… Имаме клиент, който има форма за заявка с 10 полета, 15 полета и това е нещо, което те не са валидирали. Тоест ако си бяха направили усилието или бяха проверили преди това, щяха да видят разликата между това да имаш форма с 10 полета, която хората пак я попълват, но от гледна точка на резултатите е различно.

To mobile or not to mobile: 10 съвети от български експерти

Дали всички сайтове имат нужда от мобилна версия? Може ли тя да замени приложение? Какво е нужно, за да вървиш в един крак с ерата на м...

Втората грешка, която бих казал, тя отново е в контекста на предположенията, е всъщност да изкачат едни и същи въпроси на срещи, аз съм бил и от бизнес страна, и сега работейки със клиенти, изкачат едни и същи въпроси за всяка нова компания, за всеки нов проект. Ако тези въпроси изскачат отново и отново, това е грешка за мен. Не би трябвало да изскачат. Би трябвало да си кажем ето, би трябвало да си отговорим на този въпрос, предположенията са такива, в резултат на това тестваме това и го валидираме.

За трета грешка, бих казал, че не тестват достатъчно неща по правилния начин. Ако знаеш кое би трябвало да работи, тогава влагаш усилията да го тестваш, да консолидираш изводите, и в момента, в който си видял това работи или не работи, работи по този начин, тогава си готов да инвестираш и още, и още. Така че нека да правят повече тестове по правилния начин.

Петя Пандулева, Internet Sales Executive, OLX.bg

Има клиенти, които нямат мобилни сайтове, това е едно. Друга груба грешка е, че може би все още изключително много се инвестира в телевизия в сравнение с интернет, защото в интернет може да се мери, телевизията не се мери чак толкова добре, колкото интернет.

Кристиан Димитров, Online Specialist, Google

To mobile or not to mobile: 10 съвети от български експерти

Дали всички сайтове имат нужда от мобилна версия? Може ли тя да замени приложение? Какво е нужно, за да вървиш в един крак с ерата на м...

Едната от тях е да отдаваме прекалено голямо значение на последния канал или последната интеракция на нашето онлайн присъствие. Грешката е да отдаваме прекалено голяма тежест на последния канал, с който човек е взаимодействал преди да направи покупка на уебсайта ни. Тоест трябва да обръщаме много по-голямо внимание на това какво се случило далеч преди продажбата и далеч след продажбата, един по-широк поглед върху пътешествието на потребителя.

Втора грешка е бавен мобилен сайт, това наистина е проблем, защото всичко над 3 секунди за зареждане на страницата намаля шанса човекът да остане на страницата.

И третото нещо, което не е задължително грешка, но мисля, че е пропусната възможност, е,че има изключително много безплатни ресурси, като документацията на Google, всичките ни помощни центрове, всичките доклади, които са безплатни, наистина документацията и support екипите, които имаме, са невероятен ресурс, който е безплатен и е пропусната възможност, ако хората не се възползват от него.

Организатор на Online Advertising конференцията — онлайн маркетинг агенция Netpeak Bulgaria.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика