Актуализацията на бюджета е изготвена, има обещание с нея да няма пенсионер под линията на бедност

4196
Актуализацията на бюджета е изготвена, има обещание с нея да няма пенсионер под линията на бедност
Снимка: Министерство на финансите

С допълнителните приходи от подобрената икономическа обстановка и по-доброто събиране на данъци плюс приходите от Плана за възстановяване и развитие (бел. ред. - той обаче още не е внесен пред Европейската комисия, а е на обществено обсъждане), очакваме малко над 2 млрд. лева над планираното за държавния бюджет за 2021 година. Планираме разходи от малко над 1,8 млрд. лева. Това каза служебният министър на финансите Асен Василев.

По думите му, 575 млн. лева от разходите ще отидат за социалната сфера, 430 млн. – за подпомагане на бизнеса, 335 млн. – за здравеопазване.

Служебното правителство предлага актуализация на пенсиите от 1 октомври

Служебното правителство подгогвя предложение за актуализация на пенсиите от 1 октомври. Това обяви в интервю за електронното издание "Д...

Актуализацията на пенсиите е заложена от 1 октомври - минималната пенсия ще стане 340 лева, максималната ще е 1500 лева, социалната пенсия ще е 170 лева. За 1 септември ще остане плащането от 50 лева за пенсиите, които "чисто технически" не могат да бъдат актуализирани тогава – от октомври вече има промяна на минималната пенсия, ще има "социална надбавка" за пенсиите под линията на бедност, която е 369 лв. в момента. Всички пенсионери ще бъдат извадени над линията от бедност, увери Василев, но предупреди – ще има проверки, не става въпрос за пенсионерите с допълнителни жилища и влогове, които ще вземат социалната надбавка. Това ще стане обаче ако актуализацията бъде приета от парламента.

Повишават пенсиите, ще има бонус за най-бедните пенсионери

Служебният министър на финансите уточни, че в актуализацията е предвиден „най-скъпият възможен вариант” за избори – 2 в 1, т.е. президентски избори в два тура и предсрочни парламентарни избори

Има повишение на вноската за Европейския съюз, заради Brexit, а още около 200 млн. лева отиват за други разходи, например за бедствия и аварии, стана ясно от казаното от Василев.

Асен Василев: България събира едва 145 млн. лв. от концесии

Приходите от концесии са едва 145 милиона, като те включват всички природни дадености на страната. Това е изключително нисък приход. То...

В актуализацията няма промяна на данъци, няма промяна на прагове на доходите (максималния осигурителен доход), увери Василев след въпрос, че актуализацията на пенсиите е свързана с актуализация на осигурителните доходи. За осигурителния доход е редно "като във всяка нормална държава" промяната да следва промените в средната заплата, а не административно, е тезата на служебния финансов министър. Василев съобщи, че на 21 юли е имало срещи с 5 от всички партии в парламента, като плановете са им представени. Става въпрос за всички партии без ДПС.

На Обществен съвет в 14:00 часа днес, 22 юли, ще бъде представен пълният пакет за актуализация на държавния бюджет за 2021 година. Заседанието ще се излъчва пряко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика