Цената на пшеницата без промяна, олиото и захарта надолу

4170
Цената на пшеницата без промяна, олиото и захарта надолу
Снимка: БГНЕС

Продуктите за приготвяне на сутрешната ни закуска - захар, олио, брашно, продължават да поевтиняват на борсите от началото на годината, показват данните на Софийска стокова борса (СКБ) след първото тримесечие на 2018 г.

Цената на брашно тип 500 на едро в пакети от 1 кг е около 65 ст. отчете Антонина Белокопитова, изпълнителен директор на СКБ. Това пише вестник "Монитор".

Муравей Радев: Няма да има скок на цените след приемане на еврото

В България няма как цените да скочат след приемането на еврото, защото ние сме във валутен борд и левът е вързан с еврото. Това обяви М...

По думите й прогнозата на Световния съвет по зърно за реколта 2018 - 2019 г. е за по-малки добиви спрямо предходната година. Предвижда се производство от 740,8 млн. тона, което е с 11 млн. тона по-малко или около - 2%. За първи път от 6 години насам експертите отчитат и прогнозират нарастване на потреблението над производството до 744 млн. тона, но това ще бъде компенсирано от 256 млн. тона преходни зърнени запаси. Според Белокопитова ще продължи агресивният износ на Русия, Украйна и Казахстан и през тази година. Това обуславя и цените на българската пшеница. В Украйна и Русия с по 8-9 на сто е нараствала цената за една година. $290 на тон струва руската пшеница в момента, $208 – Украйна, $183 долара e нашата пшеница.

В България литър олио е на средна цена 1,64 лева на едро без ДДС, което е понижение с 6 на сто. Миналия март същата бутилка е струвала 1,75 лева. Тенденцията е засилване на търсенето на руски маслодаен слънчоглед, което засилва конкуренцията с украинския при цени 385 до 390 долара за тон. В България цената му се е понижила в сравнение с март месец миналата година, като в момента е 560 лева за тон, или с 18% по-малко. Прогнозира се производство 45 млн. тона в световен мащаб слънчоглед или 2,5 млн. тона по-малко. В Европейския съюз (ЕС) ще има добра реколта или 9,3 млн. тона.

У нас през последната година царевицата се търгува без промяна, около 280-300 лева за тон без промяна през последната година, показват данните стоковата борса. Според Световния съвет по зърно се очаква реколта на царевица от малко над 1 млрд. тона. Увеличението ще се дължи на Украйна и Южна Америка.

Прогнозите за ЕС при царевицата са понижени, около 61 млн. тона или 5-6 млн. по-малко спрямо миналогодишната реколта. Цената на царевицата в САЩ и Украйна е около 19 на сто нагоре на годишна база, във Франция с около 10 на сто.

Порожанов: Не се очаква увеличение на цените на храните

"Не се очаква увеличение на цените на хранителните продукти, заради поскъпването на тока", това обяви земеделският министър Румен Порож...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика