X
 
 

Експерти: Хлябът няма да поскъпне след ръста в цената на тока за бизнеса

767 1
Експерти: Хлябът няма да поскъпне след ръста в цената на тока за бизнеса
Снимка: БГНЕС
Има изкривяване на свободния пазар на ток. Около това мнение се обединиха енергийните експерти в ефира на БНТ Атанас Тасев и Константин Стаменов.

Хлябът и млякото обаче няма да поскъпнат заради голямата конкуренция, прогнозира Стаменов. Най-засегнати след скока на цената на тока за бизнеса са енергоинтензивните производства, но и малките производства като машиностроене и лека промишленост.

Бизнес и синдикати ще протестират заедно срещу поскъпването на тока за индустрията

Бизнесът и синдикатите готвят протести срещу поскъпването на тока за индустрията от следващия месец, което ще бъде с до 60%. Това заяв...

Според проф. Атанас Тасев елементарното обяснение е конюнктура. Сега имаме некласически либерализиран пазар. Той все още не е достатъчно ликвиден, при което голяма част от дребните търговци, които влязоха в пазара с ниска цена, не успяха да издържат. Защото основният проблем е балансирането на електроенергията. Трябва да се научим да живеем в условията на пазар, каза още Тасев.

Според Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, проблемът се дължи на това, че няма достатъчно конкуренция от страна на производството на електроенергията.

"След като няма достатъчно конкуренция естествено, че могат да се получат изкривявания. Пазарът не е подреден, не е достатъчно либерализиран, не достатъчно ликвиден, не е достатъчно контролиран. Миналата година имаше сделки за 100 млн. лева в рамките на 17 секунди при непазарни цени. И се оказа, че няма механизъм, по който да бъдат санкционирани участниците в тези сделки", поясни още експертът.

Според Стаменов трябва да се подреди пазара, да се довършат реформите, трябва да има прогнозируемост. Не може цялата икономика да зависи от един пазар, който не е подреден и не е прозрачен.

Въпреки добрата реколта на пшеница, има риск хлябът да поскъпне

Реколтата от пшеница тази година е много и с добро качество. Засега цените на житото вървят надолу. Въпреки това се заговори за повишав...

По думите на Атанас Тасев начинът да се спрат спекулациите е да се въведе динамичен модел на електроенергийния пазар.

"В момента, в който се въведе динамичния модел - тоест всички да излязат на пазара. Тогава 32 милиарда киловатчаса ще излязат на пазара. Разликата на преференциалната енергетика ще се покрива по един динамичен модел, който все още не е установен. Тогава вече ще има истинска конкуренция по отношение на доставчиците на енергия", уточни още Тасев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
    Вдигай цените на всичко Бойко ! Тъпчи тази послушна рая, колкото повече я тъпчиш, толкова повече ще те избират . Вода, ток, хляб - вдигай, вдигай .