Какво очаква икономиката и пазарите в настъпващата рецесия?

4664
Какво очаква икономиката и пазарите в настъпващата рецесия?
Снимка: iStock

Разрастващата се пандемия от коронавирус парализира световната икономика. Предприемат се драстични мерки и невиждани в мирно време ограничения, за да бъде удържан вируса. В момента светът е в някаква форма на карантина с акцент върху социалното дистанциране. Всички – от държавните лидери и институциите до медии и знаменитости – ни призовават основно да си стоим вкъщи.

Икономика под карантина

В резултат на ограниченията цели индустрии спряха работа, а икономическите щети са огромни. Свидетели сме на невиждано свиване на икономиката в повечето региони.

В производството този ефект засега остава ограничен, но секторите на услугите са в тежко положение. Например, броят нови безработни в САЩ експлодира до 3.3 млн. души – най-високото ниво в историята.

По-задълбоченото свиване на световната икономика през следващите месеци е неизбежно. Предстоят поне две последователни тримесечия на свиване на икономическата активност. След този период постепенното олекотяване на карантинните мерки и огромните фискални и монетарни стимули ще засилят потребителското доверие и икономическото възстановяване.

Безпрецедентни мерки

През последните дни държавите обявиха широк набор от подкрепящи мерки за икономиката. Те са толкова мащабни и всеобхватни, че са без прецедент в историята. В над 20 държави лихвите бяха понижени през последните седмици. Федералният резерв на САЩ намали основната лихва почти до 0%.

Монетарни инжекции и по-гъвкави правила също действат в подкрепа на финансовата система. Европейската централна банка използва именно този тип мерки, тъй като лихвите в Европа са много ниски (някои дори са отрицателни). Първоначално това действие беше прието скептично, но в същността си е разумен и адекватен пакет от мерки.

Програмите за обратно изкупуване на финансови активи също бяха увеличени драстично. Федералният резерв премахна ограничителния си таван за покупки, а ЕЦБ разшири обхвата на планираните покупки на две стъпки, достигайки 900 млрд. евро и значително олекоти режима на прилагане за някои страни-членки.

Държавите извадиха тежката артилерия

Правителствата също се включиха. Те започнаха да отлагат или направо да отменят различни данъци и осигурoвки. Освен това предоставиха гаранции за кредити, за да подкрепят компаниите в затруднено положение.

Беше отпусната и временна директна финансова помощ за семейства в нужда. Прилагат се и мерки, целящи да подпомогнат бизнеси и потребители в периода на карантина без твърде сериозен спад в доходите.

Намираме се в сериозна криза, но и мащабът на мерките е невиждан. В САЩ програмата за икономическа помощ достигна 2 трлн. долара или почти 10% от БВП. В Европа, Германия изпревари останалите с допълнителни стимули от почти 4% от БВП и допълнителен фонд за гаранции за германските компании. В други европейски страни мерките са по-умерени, но сериозна подкрепа оказват автоматични стабилизатори в системите за социално подпомагане.

Фондовите борси търсят своята позиция

Случващото се в Китай и Южна Корея, където броят на новите случаи на Covid-19 намалява, а икономическата активност се възобновява, дава някаква насока за бъдещето. Въпреки това за вируса все още се знае твърде малко, за да се предвиди какво предстои през следващите месеци. Данните от Южна Европа и късната и некоординирана реакция на САЩ подхранват сценарий, базиран на по-широка пандемия.

Като резултат, продължителността на карантината остава неясна и разбира се явява критичен фактор за прогнозиране на крайния икономически ефект. Има неяснота какво предстои занапред и почти никакви насоки към инвеститорите в акции.

След спад от над 30% от най-високите нива, достигнати на 19 февруари, в Европа и САЩ пазарите в момента отчитат сериозна контракция. Сектори като туризъм, луксозни стоки и авиолиниите усетиха ефекта особено сериозно.

Рано е за изгодни покупки

От фундаментална гледна точка, възможности могат да бъдат открити на пазарите на акции като за дългосрочно ориентирани инвеститори, които могат да абсорбират нови спадове, това може да изглежда атрактивно.

Анализ на предходни "мечи" пазари показва, че спадът може да бъде и по-дълбок, а подобни периоди често продължават по-дълго от няколко седмици. Хубавото е, чe дopи и cлeд нaй-лoшитe ĸpизи в иcтopиятa пaзapитe ca ce възcтaнoвявaли. Ho тoвa може да отнеме години.

Сривовете на фондовите борси обикновено водят до кризи в икономиката. Непрекъснатият поток от лоши икономически новини създава несигурност и почти сигурно ще има негативен ефект в краткосрочен план.

Икономическите индикатори ще се влошат драматично през следващите седмици. Финансовите отчети и обявените в тях печалби на компаниите също ще изпитат рязък негативен ефект.

Как експертите реагират на ситуацията

Пропорцията на акциите в портфолиата на KBC Асет Мениджмънт е намалена под целевата. Инвестиционните експерти на компанията предпочитат да я запазят, поради опасението, че новините в краткосрочен план ще останат негативни.

За да увеличат експозицията си в акции, от управляващото дружество очакват промяна в следните условия:

  • Да започне постепенно олекотяване на предприетите карантинни мерки.
  • Да има надеждни индикации, че вирусът е под контрол, като например започне забавяне в разпространението му.
  • Да се достигне "до дъното" на някои икономически индикатори.
  • Да се създадат адаптирани и реалистични очаквания за приходите на компаниите.

За по-голяма сигурност KBC Асет Мениджмънт се е насочил към акции предимно в отбранителни сектори, а по-безопасните, краткосрочни държавни облигации добавят стабилност.

Какви възможности предоставя KBC Асет Мениджмънт, четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com