КЕВР: Токът за бита да поскъпне с до 2%, а парното с до 10%

3937
КЕВР: Токът за бита да поскъпне с до 2%, а парното с до 10%
Снимка: Thinkstock

Токът за бита да поскъпне с до 2%, а топлата вода и парното с до 10%. Зад тези предложения застанаха и днес от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Във ведомството се проведе обществено обсъждане.

Повече от два часа представители на граждански организации, експерти и представители на бизнеса бяха изслушвани в Комисията за енергийно и водно регулиране. Те ще разполагат с още 14 дни, за да оспорят предстоящите промени на цените от 1 юли, съобщи БНТ.

Очаквано ЕРП-тата искат по-скъп ток, отколкото предвижда КЕВР от 1 юли

До шест пъти по-висока цена на тока от предвиденото засега от КЕВР увеличение поискаха от електроразпределителните дружества (ЕРП). Тов...

Разчетите на КЕВР предвиждат токът да поскъпне с между 0,2 и 2% от 1 юли. Най-голямо ще бъде увеличението в Западна България, а най-малко в Североизточна. Отделно се предвижда увеличение и на топлата вода и парното с до 10 на сто. Най-голям ще бъде скокът на цените в Русе, Сливен и Перник. В София ще има намаление на парното със символичните 0,8%.

Actualno.com припомня, че в края на март тази година от доклад на работната група на КЕВР стана ясно, че парното и топлата вода ще поскъпнат шоково - с между 18 и близо 38% в различните градове на страната.

Причината е в резкия скок на цената на природния газ с близо 30%, който вече е одобрен по принцип от КЕВР.

Според сметките на експертите на КЕВР тогава парното в София трябва да поскъпне с 22.7%. Най-голямото увеличение - 37.4% е за Плевен, а най-малкото - 17.9% - във Велико Търново. В Пловдив цената се вдига с 21.8%, в Бургас - с 25.6%, във Варна - с 22.7%, във Враца - с 24.42%, в Разград - с 24.5%.

КЕВР предлага ново поскъпване на тока

Ново, макар и минимално, поскъпване на тока за бита от 1 юли е заложено в доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране. Разчет...

Окончателно решение за нови цени на тока и парното от КЕВР обаче ще вземат в края на месеца.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика