Лъчезар Борисов: Министерството на икономиката дава на бизнеса 1,8 млрд. лв.

4436
Лъчезар Борисов: Министерството на икономиката дава на бизнеса 1,8 млрд. лв.
Снимка: Министерство на икономика

„Мерките на правителството са в два пакета - едните са социално икономчически, които са изцяло финансирани от бюджета. Те са в размер на 1,163 млрд. лв. Има и една втора група от мерки, които са за 1,8 млрд. лв. Те ще бъдат изпълнявани през Министерството на икономиката". Това обяви министър Лъчезар Борисов, след провелото се заседание, на което са обсъдени мерките с бизнеса и с лидера на НФСБ Валери Симеонов, предаде БГНЕС.

„Тези 1,8 млрд. биха могли да нарснат с още 400 млн. лв., които ще бъдат от програмата на ЕС“, обяви Лъчезар Борисов и добави, че с тези средства ще може да се подпомогне бизнесът у нас, както и да помогне за възстановяването на родната икономика.

Христо Иванов посочи, че новият икономически министър защитил Пеевски и му отправи съвет

Както се очакваше новият министър на икономиката излязъл в защита на Пеевски по телевизиите. Точно това трябва да се случва - да излиза...

Борисов подчерта, че министерството и бизнесът са постигнали съвпадения по мерките на 85-90%. Той добави още, че ще се наложат и законодателни промени по отношение на някои от мерките.

Министърът обяви още, че откриват горещ телефон за сигнали, както и че на всеки две седмици ще прави публичен отчет пред обществото, с което цели работата на ведомството да стане прозрачна.

От своя старана лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че подкрепя новата заявка за работа на министерството и обеща да създейства за реализирането на мерките. „След август ще се реализират законодателните промени, и ако се наложи парламентът ще бъде свикан извънредно, въпреки че през този месец той е във ваканция“, каза Симеонов.

На срещата днес министърът представил предложението си към представителите на работодателските организации, те да бъдат част от „надзорен орган на разпределението на евросредствата” в министерството.

Лъчезар Борисов: Не съм отговорен за отпускането на кредита от 75 милиона лева от ББР

"Оттеглил съм се от функциите си като председател на Надзорния съвет на ББР. Тези 75 милиона от банката първо не са отпуснати по време ...

Министърът обяви още, че откриват горещ телефон за сигнали, както и че на всеки две седмици ще прави публичен отчет пред обществото, с което цели работата на ведомството да стане прозрачна.

„Всяко едно усилие за съдействие на бизнеса е добре. Това, което се договорихме и от което трябва да се очакват мерки допълнителни предложения за такива мерки ще бъде да се опростят максимално процедурите за достъп до тези проекти, които ще бъдат представени за финансиране, тоест намаляване на формалностите”, каза председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Той каза, че от тяхна страна ще настояват за това да се предназначат средства и усилия, и да се прави, ако трябва програма за довеждането на мерките до знанието на потенциалните ползватели. „Ускоряване, ускоряване на нещата, защото ако се забавят няколко месеца още, голяма част от усилията ще бъдат обезмислени”, каза той и заяви, че ще търсят начин и за облекчаване на фирмите с ангажиране повече на администрацията.

Васил Велев от АИКБ, посочи, че от този 1,8 млрд., 750 млн. са безвъзмездно финансиране, другите са кредити и гаранции за кредити, те се изпълняват чрез Банката за развитие и чрез Фонда на фондовете. „Основната сума там е 500 млн., с които се гарантират, активира ресурс от 2 млрд. за съжаление там все още имаме от тези 500 само 9 активирани, което се надяваме да бъде преодоляно това изоставане в ускорен порядък”, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика