Лъчезар Борисов: Не съм отговорен за отпускането на кредита от 75 милиона лева от ББР

8186
Лъчезар Борисов: Не съм отговорен за отпускането на кредита от 75 милиона лева от ББР
Снимка: Министерство на икономика

"Оттеглил съм се от функциите си като председател на Надзорния съвет на ББР. Тези 75 милиона от банката първо не са отпуснати по време на извънредното положение, но моля въпросите за ББР да бъдат отправени към нея. Функциите на УС са различни от оперативното управление на банката. Не съм отговорен за за даването на тези 75 милиона лева кредит".

Това заяви пред BTV новият министър на икономиката Лъчезар Борисов. Припомняме, че преди да заеме министерския пост, той беше председател на Наздорния съвет на Българската банка за развитие. В началото на април стана ясно, че единствената държавна банка - Българската банка за развитие, която е под опеката на икономическото ведомство, е отпуснала кредит за 75 млн. лв. на колекторска фирма. Това се случи в навечерието на увеличаването на капитала на ББР със 700 млн. лв., което имаше за цел да подпомогне малките и средни предприятия и определени групи физически лица за справяне с икономическите последици от коронакризата. По правилник толкова голям по размер кредит би трябвало да бъде одобрен от Надзорния съвет на банката, част от който беше и Лъчезар Борисов. Заради случая беше сменен и шефът на ББР - Стоян Мавродиев.

Христо Иванов: Бойковият подарък за Пеевски или как ББР стана банката на ДПС (ВИДЕО)

Надпис “Министерство на Пеевски / Ministry of 6i6inomy” поставиха днес Христо Иванов и Ивайло Мирчев върху табелата на Мини...

80% от портфейла на ББР е за малки и средни фирми."Всяка една теза, че една банка работи с конкретни юридически или физически лица, е несъстоятелна. Банката работи с всички фирми", допълни Борисов. До дни структурата на портфейла на банката ще бъде обявен публично.

Христо Иванов: Бойковият подарък за Пеевски или как ББР стана банката на ДПС (ВИДЕО)

Борисов коментира и акцията на Христо Иванов и Иво Мирчев от "Да, България" пред министерство на икономиката с думите, че тя показва ниското ниво на политическата класа у нас. "Не познавам Делян Пеевски", каза той и обясни, че е заел поста заради опита и стажа си, което са оценили и подкрепили Валери Симеонов и Красимир Каракачанов при обсъждането на рокадите в кабинета "Борисов 3".

Увеличаването на капитала на една частна банка е правителствена политика, за което има съответните решения на МС, съобщи още министърът за казусът с Първа инвестиционна банка и влизането ни в чакалнята за еврозоната.

Около 200 язовира се ремонтират с отпуснатите 500 милиона лева от държавата, скоро ще покажем ремонтите, увери Борисов.

КЗК ще се произнесе за придобиването на дял от ПИБ от ББР

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще се произнесе по придобиването на дял в Първа инвестиционна банка от Българската банка за ...

До кого ще стигнат допълнителните пари от държавата в условия на COVID-19?

Икономическите мерки на правителството са в размер на 1.800 млрд. лв., от тях 700 млн. лв. грантове

700 млн. лв. са само грантовете, които ще се предоставят на физически и юридически лица, а останалата част - 1.100 млрд. лв. са финансови инструменти и граранции към търговските банки за кредити, уточни Борисов.

От думите му стана ясно, че днес в 15 ч., той заедно с бизнеса и синдикатите ще се срещнат, за да „направят финните настройки“ на въпросните 1.800 млрд. лв. "Всъщност се обявяват два пакета от мерки. Едините са в размер на 1.100 млрд., които са социално-икономически. Тези средства са публични от държавния бюджет. Другият пакет е в размер на 1.800 млрд. лв., които са изцяло насочени към икономиката. Част от тези пари също са публични средства, но останалата са евросредства", обясни Борисов.

"За отпускането на грантовете не трябва да има никакъв субективизъм. Системата ще се автоматизира, за да не могат експертите да оценяват проектите, а всичко да бъде точно и ясно, така че да има бързина и скорост", каза още Лъчезар Борисов.

Кой е Живко Тодоров - новият директор на ББР

Живко Тодоров е новият изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Българската банка за развитие Живко Тодоров е финансист и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика