Може да не плащаш по кредити и ако вземеш тепърва, при новите условия на кредитната ваканция

4117
Може да не плащаш по кредити и ако вземеш тепърва, при новите условия на кредитната ваканция
Снимка: Архив

Редът за отсрочване на кредити не се е променил – той е общо взето добре познат. Това, което предстои да се реши и ние очакваме БНБ да каже последната си дума за нов срок, в който да действа същият ред. Всичко това е основано на решението на Европейския банков орган. Това заяви председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

Говорим и за фирми, и за физически лица т.е. граждани, добави Андронов.

Заради нови лимити, някои банкови такси поскъпват, други поевтиняват

От вчера, 1 август, вече са в сила наложени от БНБ лимити по отношение на таксите за платежните сметки в България. Заради лимитите, те...

Европейският банков орган каза, че можем да продължим с условия за разсрочване на кредити до 31 март, 2021 година. Максималният срок на разсрочване обаче става 9 месеца, досега беше 6 месеца – и по все още действащите правила. И за взелите вече кредит, и за тези, които вземат след решението на БНБ какъв точно да е механизмът, ще важи възможността да се разсрочва за 9 месеца, уточни Андронов пред БНТ.

Около 100 000 фирми и граждани разсрочиха заеми, като сумата е около 9 млрд. лева (малко над 14% от целия банков портфейл в България). 7 млрд. лева се падат на бизнеса, 2 млрд. лева са заемите за граждани, уточни председателят на Асоциацията на банките в България.

Има риск да не се връщат кредити, които са отсрочени. Предположенията са, че между 5 и 20% от получилите отсрочка вероятно няма да могат да влязат в режим на редовно погасяване на кредити. За такива случаи вероятно ще става въпрос за още 3 месеца максимум, заяви Андронов.

Никой не е роден лош кредитополучател. Онези, които са били с лоша кредитна история и преди COVID-19, преценката за тях и подборът се утежняват, посочи Андронов.

Премахват таксите при плащане с банкови карти в ЕС

Хотелските резервации и пазаруването в интернет от чуждестранни търговци занапред ще е по-евтино за българските потребители. Това става...

Председателят на Асоциацията на банките посочи, че над 100 000 000 лева безлихвени кредити са вече раздадени и вероятно тази сума ще се удвои. Става въпрос за кредити, които са загубили работата си заради COVID-19. Крайният срок за кандидатстване е 30 юни, 2021 година.

Андронов каза и, че няма как да се отрече, че банките вдигат такси за физическо обслужване, но умишлено държали ниски такси за онлайн обслужване, "близки до нула". По думите му, имало вече 70 млн. лева загуба от такси на годишна база за първите три тримесечия, а се очаква до края на годината загубата ще е 90 млн. лева. Андронов се оплака и от намаляването на таксите за трансгранични преводи в Европа, което според него не е направено с необходимите изчисления преди това.

За депозантите времената не са добри, но за кредитополучателите това са добри времена, обобщи Андронов. Над 2-3 години, не знаем в момента, може да останат ниски основните лихви на централните банки (при които централните банки дават заеми на търговските банки). Почти 0,10% е лихвата по депозитите, 3% е за кредитите, уточни той. Всичко зависи от това кога COVID-19 бъде овладян. Пълното възстановяване ще продължи 2-3 години вероятно. Ако обаче с ваксините не може да се овладее кризата, всичко ще се отложи във времето.

Още: Ще може ли да не плащаме кредити до 31 март, 2021 година – има решение на ЕС, но банките у нас решават

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика