Обрат в Брюксел: ЕП гласува пакета за мобилност в интерес на българските превозвачи

5288
Обрат в Брюксел: ЕП гласува пакета за мобилност в интерес на българските превозвачи
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

Обрат в Брюксел – отпаднаха част от текстовете, срещу които българските превозвачи протестираха. Т. нар. пакет „Макрон” беше гласуван от комисията по транспорт в Европарламента.

Като капитулация на пакета “Макрон” определи евродепутатът Андрей Новаков одобрените от комисията по транспорт на Европейския парламент промени в пакета за мобилност.

Новаков е единственият български евродепутат, който имаше право да гласува днес и е един от авторите на одобрените поправки и той определи резултатите от гласуването като пълна победа за българската позиция.

Гласуването означава, че българските фирми за международен транспорт няма да бъдат ощетени от новата директива и българската позиция има пълна победа.

„Това, което, според мен най-пълно обрисува случилото се в комисията по транспорт днес, е абсолютна и безусловна капитулация на пакета “Макрон” и пълна победа за българската позиция тук“, каза той.

"Трябва да кажа, че започнахме дебатите не от нула, а от -10 от наша гледна точка. Инвестирах повече от една година, за да стигнем до този успех днес", добави той в интервю за пресслужбата на ЕНП, разпространено от ГЕРБ.

Вотът беше изключително оспорван. Това, което депутатите досега приеха, е положително за България. Шофьорите ще могат да нощуват в кабинките си, разбира се на приспособени за това места. Въвеждат се изисквания за това на какви условия трябва да отговорят местата, на които могат да пребивават камионите и където могат да нощуват шофьорите. Така те ще имат право да нощуват в камионите, ако са на паркинг с минимални задължителни условия, но не е задължително да са в хотел.

"Макрон, не убивай транспорта в България", призовават превозвачи от цялата страна

Превозвачи от цялата страна излязоха на протест с камиони и автобуси по градските улици. В София протестът започна с разполагането на ...

Другата важна точка за България, свързана с прибирането у дома, също е гласувана за сега положително, поне по информация на евродепутатите, които са вътре в Комисията и гласуват. Това означава, че шофьорите ще трябва да правят почивки след три седмици, но те не са длъжни да се връщат в България. Т.е отпада дефиницията на това какво е "у дома". Ако те изберат да почиват някъде другаде в друга европейска държава, това може да стане, предаде БНТ.

Третото важно нещо, което касае българския сектор, е свързано с изключването на транспорт на пакет мобилност от Директивата за командированите работници. С промените статутът на превозвачите ще се разграничава от този на останалите командировани работници.

След като бъде гласувана социалната част на пакета, тя отива за разглеждане в Съвета, където могат да настъпят също промени и едва тогава ще бъде гласувана окончателно в пленарна зала.

 

До 02:30 ч. след полунощ Борисов обсъждал с Меркел и Макрон пакета "Мобилност"

Снощи до 02:30 часа с канцлера Меркел, с президента Макрон, с транспортния министър Московски текст по текст, дума по дума сме гледали,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика