Общината, която е отличник пред финансовото министерство, но фактически във фалит

16137
Общината, която е отличник пред финансовото министерство, но фактически във фалит
Снимка: Община Чирпан

Може ли една община да е в блестящо финансово състояние пред Министерството на финансите, в същото време да е във фактически фалит? Оказва се, че може. И Actualno.com откри блестящ пример за това.

Ако отворите данните на 265-те български общини в сайта на МФ и разгледате как стои община Чирпан, ще се уверите, че тя е завидно добре от доста време.

От шестте показателя, които ведомството на Владислав Горанов следи, Чирпан няма отклонения по нито един. Просрочията ѝ са даже нула лева. Това сочат и данните за първото тримесечие на тази година. Размерът на общинския дълг е по-малко от 57 000 лева, текущите задължения – едва 336 871 лв., поетите задължения за разходи – 4,9 млн. лв. (изключително скромно за такава малка община).

Накратко, ситуацията в тази община изглежда като мечта за всеки желаещ да ѝ стане кмет.

На практика обаче тя е затънала с 21,5 млн. лв. при годишен бюджет от 17,4 млн. лв. Запорирани са сметките ѝ, възбранени са нейни недвижими имоти. Отпреди седмица е блокиран и 100%-овият капитал на общината в МБАЛ – Чирпан, което поставя в риск съществуването ѝ.  

Как се е стигнало дотам?

През април 2013 г. след спечелен проект по Програмата за развитие на селските райони сегашната кметица Кичка Петкова сключва договор за реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа в три села – Гита, Свобода и Зетьово. Той е на стойност малко над 17 млн. лева без ДДС (20,4 млн. лв. с ДДС).

Има една особеност, че за три села са сключени четири договора с финансиращия орган по програмата – ДФ „Земеделие“ (ДФЗ), тъй като водопроводът в Зетьово е разделен на два обекта – на север и на юг от главния път Чирпан-Меричлери.

За изпълнител измежду 19 оферти е избран консорциум „Крам Щрабак ЕВИ МСМ“. С най голям дял в него - 69,4%, е фирмата „Евиданс Инженеринг“ ЕООД – София, еднолична собственост тогава на Стела Стоянова. Участници са също „Щрабаг“ с 28,6% и „МСМ – Проектстрой“ ЕООД с 2%.

Работата започва и приключва без проблеми. След искане от общината до ДФ „Земеделие“ тя е получила и превела на изпълнителя авансовото почти 9,4 млн. лв. Проблемът между общината и изпълнителя започва в края на 2015-та, началото на 2016-та година, когато трябва да направят окончателното плащане.

„В края на декември 2015-та година чакахме окончателното плащане, но от общината казаха, че има някакъв проблем, но ще се чуем, те щели да го оправят. След това се оказа, че фондът е отказал окончателното плащане и те ще се борят да го осигурят до 2-3 месеца. Ние чакахме. Нещата обаче се проточиха половин година, след това спря комуникацията помежду ни. Спряха да си вдигат телефоните. Писахме им имейли, в които питахме дали са завели някакви дела, ако нещо можем да помогнем. В крайна сметка ние трябваше да заведем дело, защото всичко сме изработили по договора. Те са приели строителството, има си акт 16 за въвеждане в експлоатация“, обяснява Николай Йочколовски – юридически представител на „Евиданс Инженеринг“.

Питане за проблемите с този проект е било отправено от депутата Радостин Танев през октомври 2018 г. От отговора на земеделския министър Румен Порожанов става ясно, че на общината е наложена финансова корекция в размер на 25% от стойността на договора – тоест, близо 4,3 млн. лв. Проверяващите от фонда установили нарушение на Закона за обществените поръчки по вина на възложителя, който е класирал на първо място оферта, неотговаряща на изискванията, заложени от него.

След подаването на искане за окончателно плащане, от ДФЗ проверили обектите и документацията на място.

„Въз основа на извършени административни проверки и проверки на място по подадените заявки за окончателно плащане по четирите договора по мярка 321 са установени несъответствия, като в т.ч. изпълнените и подлежащи на закриване строителни работи, не са изцяло удостоверени чрез съставяне по законоустановения надлежен ред на актове образец 12 по време на строителството“, пише в отговора на доскорошния министър Порожанов.

Тогава е определен окончателният размер на допустимата субсидия по подадените заявки за окончателно плащане по четирите договора в размер на 0,00 лв.

А общата сума, която още от тогава подлежи на възстановяване в ДФЗ от община Чирпан, възлиза на 9 380 972 лв.

На 20 декември 2018-та обаче тя е осъдена от Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата (БТТП) да плати на изпълнителя сумата от 11 973 086 лв.

Така, сумата, която понастоящем общината дължи на ДФЗ и на изпълнителя възлиза на обща стойност 21,5 млн. лв. без последващите такси.

По думите на адв. Йочколовски окончателното плащане е отказано, защото проверяващите не били видели изпълнени някои дейности  от сорта на насипи и изкопи.

„Обяснението е, че те не виждали пръстта от изкопа, не виждали насипа. А ако няма насип и изкоп, няма как да е изпълнено. Очевидно е бил стремеж на фонда да не платят, интерпретациите за което са всевъзможни“, коментира той.

След като мажоритарният собственик в консорциума „Евиданс Инженеринг“ разбира, че общината няма да плати, завежда дело. „Заведохме го пред Арбитражния съд на БТТП, тъй като в договора има арбитражна клауза. Спечелихме го и там решението е окончателно. Няма първа, втора и трета инстанция“, обяснява юристът.

 

Община Чирпан от своя страна завежда исково производство във Върховния касационен съд, възползвайки се от възможността по Закона за международния търговски арбитраж да се иска отмяна на влязло в сила арбитражно решение. Плаща държавна такса от близо половин милион.

Там се плаща такса 4% от цената на иска. Но това е исково производство, което не спира изпълнението на решението, освен ако молителят не внесе цялата сума по решението, на което иска отмяна. Делото е насрочено за 30 септември месец.

Но то не спира изпълнението на решението от Арбитража, тъй като то е окончателно.

„Към дата 4 април, когато е разпоредено плащането за държавната такса на стойност 472 243 лева във ВКС, не беше приет бюджетът на общината. Той е приет на 22 април, но никъде кметът няма разрешение за това плащане. За толкова голяма сума кметът трябва да е оправомощен изрично да се разпорежда“, е категоричен адв. Йочколовски.

След като излиза решението на Арбитражния съд той прави опит да се свърже с кмета на общината, за да обсъдят какви ще са най-леките последици.

„Но те не само че отказаха, но започнаха да пускат жалби срещу нас навсякъде - до Главния прокурор, до Омбудсманна, до НАП. Зам.-кметът на общината Стайко Генов ме извика на една среща и ме предупреди, че ако не се откажем, ще пуснат жалби. А ние в крайна сметка си вървим "по устав", не правим нищо нередно. Според мен целта е да свърши мандата на кмета, а после да става каквото ще. Явно това е способ за защита на длъжника“, смята юристът.

Оттам-нататък следва сложен казус с изкарването на изпълнителен лист и налагане на запори - първо на банкови сметки, а после и на недвижими имоти частна общинска собственост.

Паралелно с това е обжалван от общината изпълнителният лист пред Апелативен съд – Пловдив, който бил обезсилен с аргумент, че кметът на Чирпан е подал искане до Арбитража, макар и за поправка на техническа поправка в решението от 2011-та на 2013 г.

„Евиданс Инженеринг“ вади друг изпълнителен лист за значително по-малка сума - около 700 000 лева, като част от голямото вземане. Междувременно цедира голяма част от него през други дружества, част от които чуждестранни. Взискател на вземането се явява крайният цесионер, но задължение на "Евиданс Инженеринг" е да вади изпълнителни листове.

Реално общината и към момента е със запорирани сметки за тази сума и с наложени възбрани на някои имоти.

Отпреди седмица обаче има подаден иск в Окръжен съд - Стара Загора, срещу болницата в Чирпан, която е 100% общинска собственост. Това е иск по чл. 517, ал. 4 ГПК. В този случай, ако прецени, че искът е основателен, съдът прекратява дружеството и това се вписва служебно в Търговския регистър, след което се извършва ликвидация.

„И има реална опасност да се прекрати дейността на болницата, което не трябва да се случва. На практика се запорират дружествени дялове на длъжника в дружеството. Само че след като са запорирани, ние не можем да ги продадем. Няма такъв механизъм. Но можем да поискаме от съда да обяви прекратяване и ликвидация на това дружество. С други думи това означава, че може да се прекрати дейността на МБАЛ – Чирпан“, обясни адвокатът.

„Тази стъпка нямаше да я предприемем, ако от общината имаше някаква форма на диалог“, подчерта той. 

За коментар по темата с фактическия фалит на община Чирпан Actualno.com потърси кмета Кичка Петкова, но тя не реагира на телефонните обаждания. Actualno.com изразява готовност да публикува нейното становище. 

Впрочем, на заседание на ОбС точно преди два месеца в нейно отсъствие е прочетено обръщението й към съветниците със следното съдържание:

 „От няколко месеца в публичното пространство чрез ваши изказвания за ръководството и служителите от общинска администрация се отправят обиди по отношение на нашата компетентност и административен капацитет. Поради тази причина ние няма да присъстваме на заседанията на Общинския съвет и на постоянните комисии към него, както и да отговаряме на вашите въпроси и питания. Всички вие сте общински съветници от дълго време, хора с богат политически опит и висок административен капацитет и можете да прецените кое от внесените от нас предложение можете да подкрепите и кое да отхвърлите“.

Оттогава, а и преди това, кметицата Петкова не участва в заседанията на местния парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика