Проект: Повече извънреден труд при колективен договор, тежки глоби при "плащане под масата"

3212
Проект: Повече извънреден труд при колективен договор, тежки глоби при "плащане под масата"
Снимка: iStock/Guliver

При повторно нарушение, свързано с недеклариран труд, наказанието за работодателя да е глоба в размер от 15 000 до 20 000 лв., а за виновното длъжностно лице - глоба в размер от 5 000 до 10 000 лв. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане.

Целта на завишаването на глобите е да се гарантира правилното функциониране на пазара на труда и да има по-висока превенция спрямо този вид нарушения, които съществено ограничават правата на работниците и служителите и водят до нелоялна конкуренция между работодателите, заявяват в мотивите от МТСП.

Социалните партньори подписаха Национално тристранно споразумение. Какво урежда то?

Подписахме безпрецедентно Национално тристранно споразумение. Аз нямам спомен да е правено нещо такова в България. Така започна предста...

Сачева: Предлагаме по-високи глоби за недеклариран труд

Със законопроекта се предлага и повишаване на административната санкция за системни нарушения, свързани с използването на недеклариран труд и за неплащане в срок на дължимите от работодателя трудови възнаграждения или обезщетения. В това отношение е необходимо размерът на административната санкцията да е възпиращ, поради което се предлага работодателят да се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 20 000 до 30 000 лв., а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв. подчертават от социалното министерство.

Предвижда се и възможност да се сключва споразумение за намаляване на санкцията при установено нарушение на трудовото законодателство. Поставя се обаче ограничение - договорената глоба не може да бъде по-малка от 70% от минималната санкция за съответното нарушение. При повторни и системни нарушения се изключва възможността от подобни споразумения.

Със законопроекта се гарантира, че трудовите договори на учителите няма да бъдат прекратявани едностранно от работодателя до момента, в който не придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при общите условия.

С предложените промените в Кодекса на труда се усъвършенстват трудовите отношения с международен елемент, включително при командироване. Регламентира се по ясен начин, че приложимият закон в този случай е Кодексът на труда, освен ако в договорът не е предвиден ясно друг регламент. Само Кодексът ще се прилага при възникване на казус между работодател и служител, без значение от неговото гражданство.

Минималната работна заплата от 2021г. ще расте по сектори

Минималната работна заплата ще бъде определяна вече по отрасли чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година.Това стана яс...

С предложените разпоредби се намалява от 8 на 4 месеца изискването за минимален трудов стаж за ползване на платен годишен отпуск от работници и служители, които постъпват за първи път на работа.

С промените се дава възможност чрез колективно трудово договаряне синдикатите и работодателите на браншово и отраслово равнище да договарят по-голяма продължителност на извънредния труд на работник или служител. Той обаче не може да е повече от 300 часа в рамките на една календарна година. Без колективен трудов договор остава заложеното в Кодекса на труда - 150 часа извънредно годишно. В предложенията се предвижда изискване колективният трудов договор да е на ниво отрасъл или бранш, а не на ниво предприятие. Според социалното министерство това ще гарантира равнопоставеност между работодателите и справедлива конкуренция между тях.

С промяна в друга разпоредба се предвижда тютюнопроизводителите също да могат да наемат работници с еднодневни договори за краткотрайна селскостопанска работа по време на прибирането и обработката на реколтата.

Промените бяха загатнати при представянето на Националното тристранно споразумение в Министерския съвет.

Преговорите по минималната заплата по сектори започват с база 650 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика