С над 10 процента по-евтини сметки за парно от август до март

1572
С над 10 процента по-евтини сметки за парно от август до март
Снимка: Thinkstock

След решенията на КЕВР цената на природния газ за целия период от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. е намалена средно с 24 %. В резултат на това за същия период средната цена на топлинната енергия за клиентите на топлофикационните дружества е с 10,16 % по-ниска, като най-голямо е намалението за потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, съобщиха от КЕВР, цитирани от БГНЕС.

За другите най-големи топлофикационни дружества в страната понижението е между 5,76% и 4,06%. Тези данни бяха изнесени в презентация на КЕВР на заседание на парламентарната Комисия по енергетика, на което бяха изслушани ръководството и представители на енергийния регулатор, на Министерство на енергетиката и на "Булгаргаз" ЕАД във връзка с намалението на цените на природния газ, възстановяване на надвзетите суми на потребителите и присъединяването на клиенти към газоразпределителните мрежи.

Твърдение: Ще се връщат по-малко от 20% от сметките за парно

Ще се връщат по-малко от 20% от сметките за парно. Това заяви в сутрешния блок на bTV Кремен Георгиев, председател на "Асоциация на топ...

Като най-голям потребител на природен газ в страната, най-голяма по размер сума е възстановена на "Топлофикация София" ЕАД - 59,495 млн. лв. От нея в сметките на потребителите за топлинна енергия ще бъдат възстановени 30,6 млн. лв., а останалите суми покриват вноската във Фонда „Сигурност на електроенергийната система“, ДДС, лихви, неустойки и др. плащания. На „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД възстановената сума е 5,404 млн. лв. , на „Топлофикация Плевен“ 5,132 млн. лв., на „Топлофикация Бургас“ ЕАД – 1,841 млн. лв., на „Топлофикация Враца“ ЕАД – 1,069 млн. лв.

На заседанието председателят на КЕВР доц. Иван Иванов изтъкна приноса на експертите на комисията за ускореното приемане на решенията за намаляване цената на природния газ и на цената на топлинната енергия за минали периоди. Той обоснова и необходимостта от прилагане на прогнозна годишна цена на топлинната енергия за предстоящия период 1.07.2020 г.– 30.06.2021 г., по аналогия с утвърждаваната през годините прогнозна цена на електрическата енергия. Според него това се налага от липсата на техническа възможност към момента за месечно отчитане на потреблението на клиентите, които не притежават дистанционни уреди и са на годишен прогнозен отчет с изравнителни сметки. В София без такива уреди са 94 на сто от клиентите, а само 6% разполагат с уреди за дистанционен отчет. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика