Шеф на КТБ обвини Искров в лъжа относно оздравяването на КТБ

19950
Шеф на КТБ обвини Искров в лъжа относно оздравяването на КТБ
Снимка: БГНЕС

До април месец действаше методика за оценка на кредити и кредитни портфейли, която беше по-консервативна. Тя контролираше, грубо казано, по-строго клиентите. В един момент обаче беше въведена методика, при която оценката се прави при определени, предварително зададени параметри. И така вече не се признават до 80% от възприетите до момента начини и активи за обезпечения на кредити. Признава се на практика например само ипотеката като обезпечение. Това заяви един от директорите на КТБ Илиян Зафиров.

Според Зафиров одитът на КТБ не бил направен според международните счетоводни стандарти. Този доклад представлява лист хвърчаща хартийка, посочи той пред Нова телевизия.

Валери Димитров отвърна: Осман Октай говори глупости

Успях да чуя глупостта, която Осман Октай изтърси по Нова телевизия. Това каза доста разгневен бившият шеф на Сметната палата проф. Вал...

Иван Искров излъга, че инвеститорите ще влязат с активи на „Бромак” в дружество с държавата, а не с пари. Имаше един текст, който беше ябълката на раздора – в него се казваше, че с обезпечения на активи на „Бромак” ще се набере капитал, с който Оманският фонд, GemCorp и EPIC да влязат със своите 50% в смесеното дружество за спасяване на КТБ, каза Илиян Зафиров.

Оспорването на доклада за КТБ от страна на Зафиров продължи с тезата, че 4,2 млрд. лева дупка не са откраднати пари, а са все още невърнати. Банкерът обаче „не можа да схване” какво означава да се отпусне кредит за десетки милиони левове на физическо лице, което да предаде кредитът веднага на фирма, в която работи. Има и необезпечени кредити, но те не са много, добави той. Крадецът вика дръжте крадеца, оправда се Зафиров, посочвайки БНБ за главен виновник.

Банкетът счита, че моментното състояние на КТБ е станало факт заради затварянето на банката и на клиентите месеци наред не са можели да си връщат заемите, а са искали. Клиентите ни се съмняват, че квесторите имат необходимия опит, за да правят одит – те имали само пет години опити.

На въпрос защо КТБ беше атакувана, бившият директор отвърна, че причината е в закупените от банката активи. И даде примери – кредити, обезценени с 80-100%, сега ще се поемат от синдиците и ще се продадат активите зад тях на нищожна цена. Такива кредити например са подкрепени с най-голямата спортна зала на Балканите, категоричен беше Зафиров.

Мартин Димитров: Не всички държавни пари в КТБ ще бъдат загубени

Отпадането на банковата тайна в КТБ (Корпоративна търговска банка) не стига. Който е искал да злоупотреби с кредит, не го е взел на сво...

Безлимитни кредитни карти не съществуват – такова животно няма, коментира задочно Осман Октай директорът на КТБ.

По отношение на прокуратурата Зафиров уточни, че той е обвинен в длъжностно присвояване, а не за кражба на 206 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика