Средната заплата e 1 249 лв. за третото тримесечие на 2019-а

3321
Средната заплата e 1 249 лв. за третото тримесечие на 2019-а
Снимка: Lucky Bansko

През третото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата e 1 249 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на 2019 г. с 0.9%, по предварителни данни от Националния статистически институт(НСИ). Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление, са „Финансови и застрахователни дейности“ - с 9.2%, „Добивна промишленост“ - с 5.6%, и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 3.3%. 

През третото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата нараства с 11.8% спрямо третото тримесечие на 2018-а, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - със 17.8%, „Образование“ - с 15.8%, и „Други дейности“ - с 15.7%.

Министър Десислава Танева поиска допълнителни 10 млн. лв. в бюджета за заплати

Министерството на земеделието и горите (МЗХГ) подкрепя Закона за държавния бюджет, но предлагаме да се увеличат разходите за персонал с...

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2019 г. са:

„Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ - 2 988 лева;

„Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 1 980 лева;

„Финансови и застрахователни дейности“ - 1 973 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в : „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 782 лева; „Други дейности“ - 912 лева; „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ - 991 лева.

КНСБ: Стрес, ниско финансиране и несигурна реформа, затова напускат здравеопазването младите

Здравните работници са подложени на силен стрес и дори психическо насилие, докато изпълняват задълженията си. Затова напускат системата...

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2019 г. в обществения сектор нараства с 10.5%, а в частния - с 12.2%.

Според данните на НСИ наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2019 г. намаляват с 39.1 хил., или с 1.7%, спрямо края на юни 2019 г., като достигат 2.31 милиона.

Спрямо края на второто тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 15.7%, „Операции с недвижими имоти“ - с 4.1%, и в „Административни и спомагателни дейности“ - с 2.2%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Образование“ - с 1.3%, съобщиха от НСИ.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 21.4 и 17.1%.

В края на септември 2019 г. в сравнение с края на септември 2018 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 5.2 хил., или с 0.2%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ - с 12.9 хил., „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 2.4 хил., и „Други дейности“ - с 1.9 хил., а най-голямо увеличение - в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6.6 хиляди. В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Други дейности“ и „Селско, горско и рибно стопанство“ - съответно с 5.1 и 3.2%, а най-голямо увеличение е регистрирано отново в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - със 7.5%.

Борисов: Рекордно ниска безработица - който не иска да работи, той не работи

"В началото на мандата с колегите от "Обединени патриоти" поехме ангажимент брутният вътрешен продукт (БВП) да е 110 млрд. лева. В моме...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика