X
 
 

Възможна ли е в АЕЦ "Козлодуй" авария като в Чернобил - мнението на експертите

18902 6
photo of Възможна ли е в АЕЦ "Козлодуй" авария като в Чернобил - мнението на експертите
Снимка: Actualno.com/Мария Иванова
Бумът на хитовия сериал на HBO отвори отново старата рана на света дали е възможно да се повтори атомната авария в АЕЦ „Чернобил”.

Според българските специалисти и инженери в областта на ядрената енергетика това категорично е невъзможно. Становището им стана ясно по време на дискусия, предаде агенция БГНЕС.

"Демократична България" намеси сериала "Чернобил" по темата АЕЦ "Белене"

Управляващите вече пета година не изпълняват задълженията си за изпращане на отработеното ядрено гориво за преработка, а го трупат на п...

„Филмът до голяма степен дава информация за това какво стана в Чернобил. Лентата обаче е предназначена за критика към съветската система за управление, която съществуваше тогава. От тази гледна точка съвсем спокойно можем да кажем, че това е един политически филм“, смята секретарят на „Булатом“ Станислав Георгиев.

Неговият колега Сергей Цочев от държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ признава, че не е гледал минисериала, но от разказаното има много достоверни неща.

И двaмата специалисти отбелязват, че корпусите на реакторите у нас са от съвсем различен тип. При т.нар. РБМК реактор в АЕЦ „Чернобил“ липсва цялостна усилена защитна обвивка. Сградната конструкция не може да издържи на големи вътрешни и външни натоварвания.

V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй” и бъдещите в АЕЦ „Белене” са от типа на т.нар. ВВЕР реактори. Притежават усилена херметична защита, изградена от напрегнат бетон, която предпазва реакторната инсталация от външни въздействия и може да предотврати изхвърляния в атмосферата.

След "Атомекспо 2019": Накъде поема ядрената енергетика на България?

България се опитва да намери изход от задънената улица, в която се намира проектът АЕЦ „Белене“. От друга страна, има и доб...

Като основни причини за аварията през 1986 г. специалистите отчитат слабата подготовка на оперативния персонал, възможността да се оказва влияние върху действията на операторите, както и изключването на системите за безопасност по време на работа. При днешните условия никой не може да нарежда на оперативния персонал и той носи персонална отговорност.

„След аварията, в България коренно се промени цялостното управление и подготовката на персонала в АЕЦ „Козлодуй“. За сравнение тогава нямаше гама спектрометри в РИОСВ и РЗИ, имаше само единични бройки. А трябваше да бъдат измерена радиацията в млякото, месото, зеленчуците“, спомня си Сергей Цочев.

„В страната нямаше и система за измерване на радиационния фон. За целта всяка сутрин от всяка община излизаше един човек с ръчен прибор, прави измерване, записва и го докладваше по телефона. От много години вече у нас има автоматизирана система с 28 станции, всичко е публично достъпно. Нещо повече – Европа нямаше такива станции, сега са над 4000 в ЕС. Като добавим интернет, телевизиите и мобилната свързаност, от широката общественост днес няма как бъде скрита една такава авария”, добавя той.

Като поука след аварията Цочев посочва и внедряването на пълна реплика на учебен тренажор в АЕЦ „Козлодуй“ за управление на реактора. С помощта на компютри се симулират различни ситуации.

Сериалът за Чернобил - от "ок" до "другарю" в контекста на съветската реалност

Един от големите плюсове на вдигналия много шум американски сериал "Чернобил" е неговата автентичност при възпроизвеждането на съветска...

„Персоналът в нашата АЕЦ разиграва ситуации, подобни на тези, разиграли се във фаталната априлска нощ на 1986 г. в АЕЦ „Чернобил“. Става дума за повишаване и понижаване на мощността, спиране на електрозахранването. Днес персоналът по закон е длъжен да минава на такова обучение”, обясни Цочев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Ано 3 Ано преди 2 месеца Профил на трол?
  Ще ни заблуждавата, докато има комунизъм и диктатура на ДС в България и докато не се напише истиснката Българска история, че сме държава от 18 000 годин,а не от 1300! И учениците започват да изучават историята на проф. Ценов,а не на корумпираният Руски агент предателя Златарски! Мой приятел беше Зам. Директор на бъдещата Белеснка АЕЦ, не построиена дос га зарди разлома, на който искаха да я постря виж още ›› т! Нима пак ще ни прекарат и тогава нашите и техни внуци, да платят високата цена да построиш АЕЦ върху земен разлом?! боже опази България от тъпите селяни-комунисти и 100% жестоки демони, жадни за кръв и смърт!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  "комунисти, демони... ние сме държава на 18 000 години...." ... какво общо има това с АЕЦ Козлодуй - не зная...
  : 0 !
 • Ано 2 Ано преди 2 месеца Профил на трол?
  Ще ни заблуждавата, докато има комунизъм и диктатура на ДС в България и докато не се напише истиснката Българска история, че сме държава от 18 000 годин,а не от 1300! И учениците започват да изучават историята на проф. Ценов,а не на корумпираният Руски агент предателя Златарски! Мой приятел беше Зам. Директор на бъдещата Белеснка АЕЦ, не построиена дос га зарди разлома, на който искаха да я постря виж още ›› т! Нима пак ще ни прекарат и тогава нашите и техни внуци, да платят високата цена да построиш АЕЦ върху земен разлом?! боже опази България от тъпите селяни-комунисти и 100% жестоки демони, жадни за кръв и смърт!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Отново 'някой' се опитва , да ни заблуждава, че сега ,всичко е ОК ! Пълна защита няма ! Пример , Япония и не само ! Белене е в опасна сеизмична зона ! Чернобил - само в БНА бяха взети частични , строго секретни, мерки , по заповед на министъра , плюс раздаване на индивидуални дозиметри на офицерите, три пъти измерване на радиационния фон , но крайния резулат беше НУЛА ! ЗАРАЗЯВАНЕТО виж още ›› БЕШЕ 120 --140 ПЪТИ НАД ДОПУСТИМОТО ! ЕЖЕДНЕВНИТЕ ДОКЛАДИ С ШИФРОГРАМИ БЯХА - 'НОРМАЛНО ' ! КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ГЛАВАТАРИ ЗНАЕХА ВСИЧКО , НО ЛЪЖЕХА НАРОДА , ЧЕ НЯМА НИКАКВА ОПАСНОСТ , А ТЕ САМИТЕ СИ ДОСТАВЯХА ВСИЧКО , ПЛЮС ВОДА, ОТ ЮЖНОАМЕРИКАНСКА ДЪРЖАВА ! ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО БЕШЕ УЖАСНО И Е !! ЧЕРНОБИЛСКИ РАК , ДНЕС И ДО ..................
 • vdch 1.1 vdch преди 2 месеца Профил на трол?
  За кой път лъжеш? За 120-ти или140-ти. Облакът се насочи към Швеция и след няколко дни пхремина над нас силно разреден. Радиационния фон беше около 0,20 микросийвърта /h при ежедневен около 0,15. Никой от политбюро вкл. и незаконно стоялия в затвора Григор Стоичков не е ял нещо различно от теб. А за челнобилския рак е излишно да те опровергавам. Ако имаше закони в тая държава трябваше отдавна да с виж още ›› и в затвора за всяване на паника сред населението.
  : 8 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  До 1.1 Няма ли най-после да престанеш да лъжеш?!?? Защо защищаваш една система, призната със закон за престъпна?!?? Кръвните ракови заболявания в България са се увеличили 60 пъти спрямо 1980 г.!! Ракът на белия дроб - повече от три пъти! Има БЕЗБРОЙ МНОГО СВИДЕТЕЛСТВА, включително и официални данни, спомени, публикации, писма, нареждания, заповеди и други, които доказват извън всяко съмнение, че виж още ›› целият ЦК на БКП, заедно със семействата са преминали на вносна вода и храна, а армията - на консерви! Ти трябва да лежиш в затвора за дезинформация.
  : 2 !