Земеделският министър иска да се следят цените на храните у нас и в Западна Европа

2516
Земеделският министър иска да се следят цените на храните у нас и в Западна Европа

Разлики в цената на едни и същи продукти от 50% и повече, когато говорим за българския пазар и този в Западна Европа, не са приемливи. Имам идея веднъж или два пъти месечно да има непрекъснат мониторинг на продуктите, които се продават в България и аналозите им в Западна Европа. Не може една цена да е в пъти по-голяма, заяви земеделският министър Румен Порожанов. Припомняме, че вчера (28 юни) той каза, че при два вида детски пюрета например разликата в цената е съответно 107% и 90%, като по-скъпият продукт се продава в България.

По-скоро това положение е спекулация на пазара, смята министърът. И повтори, че Словакия ще постави темата за стандарта на хранителните продукти ще бъде поставена в средата на юли на Европейския съвет на земеделските министри.

Дотук няма доказателства, че консумираме храни и напитки "второ качество"

Няма разминавания в написаното на етикетите на закупените продукти от Германия и Австрия и съответните им производни от същите марки в ...

Разликата в качеството при сравнителния анализ на хранителните продукти я очаквахме, тъй като други държави в Източна Европа направиха по-рано изследвания. Има при около 20% от хранителните продукти разлика в съдържанието на етикетите на изток и на запад в Европа. За радост обаче всичко, според физико-химичния състав, всичко като съдържание в продуктите е в рамките на изискваното от закона, обясни още Порожанов пред БНТ.

Министърът на земеделието и храните настоя, че за единен пазар, какъвто е европейският, трябва да има един стандарт за съдържанието на хранителните продукти. Той подчерта, че като европейци нашият вкус не се отличава от този на гражданите на другите членове на ЕС.

Интересно обяснение относно наличието на глюкозо-фруктозен сироп в безалкохолна напитка, продавана в България и наличието на захар в еквивалента в Германия даде Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. По думите ѝ пред Нова телевизия там, където има силно производство на царевица, се предпочита този сироп, за когото нямало никакви научни доказателства, че вреди на здравето. Величкова уточни, че България увеличава производството на захар, но всъщност на практика нямаме квота в ЕС, докато Германия и Франция са най-големите производители на захар и е по-евтино да се използва захар за тамошното производство.

Според председателя на "Активни потребители" Богомил Николов, който говори пред bTV, оттук-нататък има три варианта. Първият – да има все повече такива изследвания, вторият – да има ново еврозаконодателство и третият – да забравим след два дни, както често се случва.

И Порожанов увърта за санкции за производители за второ качество храни

Разликите в хранителните продукти от една и съща марка в Източна и Западна Европа не са драстични, а минимални. Това заяви министърът н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика