10 неща, които научих за Mercedes-Benz GLE Coupe 350d (тест-драйв)

97126
Снимки: Христо Петров

Вероятно няма тийнейджър, който да не е гледал поне веднъж „10 неща, които мразя у теб“. Девойките със сигурност въздишат по прохождащия в киното Хийт Леджър (светла му памет), но на мен блудкавите филмчета не ми се нравят. Намразих само едно нещо в GLE Coupe, но пък научих цели 10 други неща, които отново връщат усмивката на лицето ми, когато си помисля за Mercedes и в частност – за GLE Coupe. Мощен и безпардонен отпред, но силно дискусионен отзад (меко казано), това ново попълнение в SUV-отбора на Mercedes (в който има шестима играчи, с един повече от отбора на върлия конкурент от BMW) не оставя никого равнодушен към себе си: едни ще го харесат, други ще го намразят. Но не това е проблемът му, напротив. Биполярните мнения понякога са от полза. Големият му проблем е, че винаги ще бъде сравняван с BMW X6.

 

На фона на другите участници в движението, GLE Coupe изглежда внушително. С тази широчина и мощна визия отпред, моделът е безпардонен и арогантен. И вероятно трябва да е точно такъв, за да може да се противопостави на законодателя Х6.

1. GLE Coupe има един основен проблем: винаги ще бъде сравняван с Х6

Mercedes-Benz GLE Coupe идва в момент, в който се води истинска война. Имаме трето поколение Х5, имаме нови Q7, Touareg и XC90, а Cayenne e фактор, с който се съобразяват всички. Тук своята битка си води GLE, а купе версията му трябва да отмъкне от клиентите на Х6 и Range Rover Sport. Модели, които са нишови, но през годините доказаха (най-вече Х6), че тук има много хляб. За съжаление Mercedes го разбра цели 8 години, след като BMW пусна първото поколение Х6 (през април 2008 г.). Оттук насетне това голямо изоставане трудно ще бъде наваксано, а сравненията са неминуеми, посочвайки GLE Coupe като последовател, а не трендсетър, което не бива да се подценява.

 

2. Двуполюсни мнения: от любов до омраза

Този автомобил изглежда супер агресивно, погледнат отпред. Двата метра широчина играят съществена роля за мощната визия в анфас. Проблемът обаче е профилът, който е всичко тук. Профилът и особено задницата, в които пропорциите просто са сгрешени. Факт е, че GLE Coupe няма да остави никого равнодушен. Хората или ще се влюбят в него, или ще го намразят, в което няма абсолютно нищо лошо, дори напротив. Същата формула използва Nissan Juke, който е еталон в сегмента си. Имаме голяма височина (1,7 м) и много къса задница – просто не изглеждат както трябва, пропорция, която няма да устои на времето.

ДЕТАЙЛЕН ФОТОРАЗКАЗ ЗА MERCEDES-BENZ GLE COUPE

3. Класическият интериор е сред най-силните черти на модела

И ако възприятието ми към екстериора е субективен фактор, то интериорът е друго нещо. Тук GLE Coupe получава само положителни оценки от мен. Все още пипам отстрани на седалките, за да ги настроя, изведеният на волана лост за смяна на режимите на предавките ми изглежда поостаряло решение, лостчето за темпомата понякога го закачам неволно при подаване на мигач, но това са все странности, които са характерни за Mercedes и без тях би ми било скучно. Но воланът е страхотен, а материалите са супер качествени, за което и дума дори не бива да се отваря.

4. Очакванията, че линията на покрива ще отнеме от обема са неоправдани

Голямата височина, която е проблем за екстериора, тук е плюс. Защото, за разлика от Х6 (има ги, но средното е почти неизползваемо), отзад имаме три пълноразмерни места, а обемът е наистина впечатляващ, въпреки скосения покрив. Багажникът също е повече от голям със своите 650 литра обем. Седя в автомобил, чието междуосие е близо 3 метра, и имам усещането, че се возя в банков трезор – тих, недостъпен и супер сигурен.

5. Много технологии, комфорт и отлична инфотейнмънт система

Адаптивният круиз контрол е страхотен, работи отлично и наистина сваля напрежението от шофирането на магистрала. Асистентът за поддържане на лентата на движение го намирам за леко агресивен, но и без това е едно от първите неща, които изключвам. Осемте високоговорителя в Exclusive линията на интериора се справят чудесно, подпомогнати от отличната обезшуменост на купето. Не съм наясно защо Mercedes все още не премахва клавиатурата от централната конзола, след като вече никой не набира телефонния номера по стария начин. Очаквам тази зона в интериора да се промени в близко бъдеще, тъй като бутоните ми изглеждат прекалено много, докато Audi заложи на минимализъм в това отношение. На тунела между предните седалки е разположена сензорната мишка, чрез която може да боравите с COMAND инфотейнмънт системата, но за мен по-интересни са другите два контролера. Единият е този на DYNAMIC SELECT, който предлага до 6 режима на задвижване. В този случай четири: Comfort, Sport, Slippery и Individual.

 

6. GLE Coupe залага на мощта

Два са бензиновите двигателя. V6 моторът в GLE 400 и GLE 450 е с мощност 245 и 270 к.с., докато V8 в AMG GLE 63 и 63 S генерира 410 и 430 „коня.“ В този случай аз разчитам на доказал се боец. Това е 3,0-литровият V6 дизел с 258 к.с. и 620 Нм. Подобаващи параметри, особено въртящият момент, но като чиста линейна динамика картинката е очаквана. Техническите характеристики казват 7,0 секунди до 100 км/ч и максимална скорост 226 км/ч. Нищо впечатляващо, но не съм и очаквал или искал нещо повече, предвид факта, че шофирам автомобил с тегло 2250 кг.

7. Отлична возия на магистрала, добро поведение в завои

На магистралата GLE Coupe буквално плува в свои води. Интериорът е перфектно обезшумен, а окачването и голямото тегло поглъщат всяка неравност на пътя. Автомобил, с който можеш да завъртиш 1000 (че и повече) километри, без да изпиташ задължителната нужда да полегнеш за почивка. Аз обаче съм впечатлен с 620-те нютона, които разпалват страстите ми. Не е най-подходящият автомобил, но хвърлям GLE Coupe от завой в завой по Подбалканския. Странно е как тежащ много над 2250 кг автомобил се държи толкова добре на пътя. Да, висок и най-вече тежък, унася се, но имам предвид тези два фактора, като правя горната констатация. Воланът и сервото са отлични, дават нужната обратна връзка, а огромните 20-цолови „валяци“ вършат своята работа. За стабилността на пътя помага и системата Active Curve System, която неутрализира накланянето на каросерията в завой чрез противодействие на центробежните сили. За нея се доплаща допълнително.

 

8. Трансмисията е супер, в режим Sport стига само до 8-ма

9G-TRONIC трансмисията работи чудесно, сменя бързо и плавно. В режим Sport на задвижване работата й става доста по-осезаема (разбираемо), но най-интересното, което установих, бе, че изрежда само до 8-ма. Защо, не можах да си отговоря. Изпробвах и планките на волана, но установих, че режим D бързо поема нещата, ако позадържиш малко повече от нужното на дадена ниска предавка. Трябва да кажа, че доста по-добре се чувствах в режим Comfort – като твърдост на окачване и като работа на трансмисията. Вероятно Sport ще е подходящ за V6 и V8 двигателите, но дизелът сили работи по-добре в по-спокоен маниер на шофиране. Така може да успееш да свалиш разхода до към 11 л/100 км, иначе, настъпиш ли го (а не съм го жалил), разходът скача до 13 и отгоре.

 

9. Както казах – сравненията винаги ще му тежат

Директното сравнение по технически параметри е в полза на BMW. При идентични двигатели като обем и мощност (258 к.с.), баварецът е по-бърз при спринта (с 0,3 сек), има по-висока максимална скорост, но най-голямата разлика е в средния разход: баварецът е около литър по-икономичен (6,0 срещу 6,9 л/100 км). Вредните емисии също са доста по-ниски при Х6, но пък GLE бие сериозно със своите 620 Нм, с цели 60 повече от на конкурента си. Всичко това идва на идентична цена с разлика само от под 1000 лв. по ценова листа.

 

10. Защо се забави толкова, GLE Coupe?

Забавлявах много, като особено силно впечатлен останах от безшумния и класно подреден интериор, отличният комфорт на пътя, комбиниран с отличната работа на трансмисия и двигател, които могат да те накарят и да се усмихнеш, ако решиш да се позабавляваш, а не само да демонстрираш надареност в областта на чатала, шофирайки в града. 620-те нютон метра топлят душата. Дизайнът на задницата не мога да преглътна, но марковата принадлежност ще неутрализират леко сгрешената пропорция. А и дизайнерите на модела ще свършат своята работа, когато му дойде времето. Факт е, че към GLE Coupe не може да останеш равнодушен. Ако търсиш супер луксозен, високотехнологичен автомобил, изпъкващ на пътя, това е отлично предложение.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Mercedes-Benz GLE Coupe 350d 4Mаtic

Размери

Дължина, мм: 4900

Широчина, мм: 2003

Височина, мм: 1700

Междуосие, мм: 2915

Маса, кг: 2250

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2987

Макс. мощност, к.с. при об/мин.: 258 при 3400

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин.: 620 при 1600

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 226

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,0

Среден разход, л/100 км: 7,2-6,9

Вредни емисии СО2, г/км: 189-180

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 133 368

Цена на тествания автомобил, лв. С ДДС: 152 175

КОНКУРЕНТЪТ

BMW X6 xDrive 30d

Размери

Дължина, мм: 4909

Широчина, мм: 1989

Височина, мм: 1702

Междуосие, мм: 2933

Маса, кг: 2114

Двигател

Volvo XC90 Т8 Twin Engine: Волтова дълга (тест драйв)

Ако сте се съмнявали относно посоката и амбициите за развитие в пост-Ford ерата, финансирана от дълбоките китайски джобове, XC90 T8 дав...

Тип: редови, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин.: 258 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин.: 560 при 1500-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Nissan Navara: For Fun&Work (тест-драйв)

Ще бъде посочен с пръст и натирен от строителната площадка, ако започне да се задъхва, затънал до праговете в калта. Не се съмнявам, че...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,7

Среден разход, л/100 км: 6,0

Вредни емисии СО2, г/км: 159-157

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 132 600

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com