11 често срещани причини, поради които автомобилът ви не иска да запали

4518
11 често срещани причини, поради които автомобилът ви не иска да запали
Снимка: unplash

Нови или употребявани, автомобилите понякога могат да ви разочароват с това, че не успяват да запалят. Завъртането на ключа или натискането на бутона за запалване и осъзнаването, че нищо не се случва и няма да отидете никъде, е просто част от човешкото преживяване, но е полезно да знаете какво може да е причината за проблема, за да можете да предприемете съответните действия. Ето кои са най-често срещаните причини, поради които сте закъсали, и какво можете да направите, за да се върнете на пътя.

1. АКУМУЛАТОРЪТ НА АВТОМОБИЛА Е "ПАДНАЛ"

Ако се опитате да запалите автомобила си и не виждате светлините на таблото да светват или не чувате двигателя да се върти, възможно е акумулаторът ви да е изтощен. Слабите или неработещи фарове са друга следа. Ако автомобилът е в добро настроение, може да покаже символа на акумулатора, което е доста добра подсказка за това къде е проблемът. Като алтернатива може да използвате преносима батерия за акумулатора или кабели, в случай, че някой е наблизо, за да ви подаде ток.

Как да подготвите автомобила си за жегите

2. ВРЪЗКАТА НА АКУМУЛАТОРА С АВТОМОБИЛА Е ЛОША

Това е по-рядко срещано, но все пак е възможно. Ако автомобилът ви не иска да запали, кабелните връзки на акумулатора може да са лоши или разхлабени. Опитайте да ги завъртите. Ако се движат, клемите са разхлабени и трябва да се затегнат. Ако показват корозия или са замърсени по друг начин, трябва да се почистят или да се сменят, преди да се свържат отново. Тъй като е вероятно да работите с метални инструменти около акумулатора, струва си да сте много внимателни и да знаете какво правите - или просто да помолите професионалист да го направи.

3. АЛТЕРНАТОРЪТ НА АВТОМОБИЛА Е ПОВРЕДЕН

Ако можете да стартирате автомобила, но той се задъхва, или ако вътрешните светлини започват да светят ярко, а след това угасват, виновникът за това може да е алтернаторът. На арматурното табло може да се появи и символът на акумулатора и дори да забележите миризма на изгоряло, тъй като алтернаторът работи с ремъци. Няма бързо решение, така че ще искате специалист да погледне. Ако той е лош, може да се е повредил и акумулаторът.

Палим колата грешно през зимата - ето как е правилно

4. АВТОМОБИЛЪТ НЕ Е ПАРКИРАН

Автомобилът може да не запали, ако е на предавка. Проверете скоростния лост, за да се уверите, че сте на паркинг или неутрална позиция. 

5. ПРЕВКЛЮЧВАТЕЛЯТ ЗА ЗАПАЛВАНЕ НА АВТОМОБИЛА ИМА ПРОБЛЕМ

Превключвателят за запалване пренася енергия от акумулатора към компонентите на автомобила. Ако няма захранване на стартера или на системата за запалване, вие сте блокирали. Един от намеците е, че получавате светлини, което означава, че акумулаторът работи, но нищо друго. Това е още една работа за механика, но има начин да се опитате да предотвратите проблема на първо място. Тъй като превключвателят за запалване се намира зад цилиндъра на ключалката, мястото, където поставяте ключа, наличието на тежък ключодържател може да доведе до натоварване на превключвателя за запалване, когато ключът се поставя.

Автомобилът не пали - 5 основни причини

6. БАТЕРИЯТА НА КЛЮЧА Е ИЗТОЩЕНА

Ако имате система с бутони и нищо не се случва, когато натиснете "Старт", възможно е вината да е в ключодържателя. Бутонът иска сигнал от ключодържателя, преди да сработи, който няма да получи, ако батерията на ключодържателя е изтощена. Опитайте да смените батерията на ключодържателя. Но дотогава много производители на автомобили имат или физически ключ, скрит във флашката, или някаква форма на идентификатор без батерия.

7. СТАРТЕРЪТ НА АВТОМОБИЛА Е ПОВРЕДЕН

Стартерът прави почти това, което показва името му: Той стартира двигателя, когато поставите ключа или използвате ключодържателя. Ако при опит да запалите автомобила чуете щракане, това може да е стартерът (въпреки че не винаги мъртвите стартери издават щракане). За този проблем също ще ви е необходима помощта на механик.

Трябва ли да се сменят свещите, ако колата се използва рядко?

8. РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИЯТ РЕМЪК НА АВТОМОБИЛА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СМЕНЕН

Ангренажният ремък е гумена лента, която завърта в точното време кулачката и коляновия вал в двигателя. Ако той се повреди, двигателят няма да работи. Възможно е да чуете тиктакащ звук, идващ изпод капака, или да чуете как стартерът се включва, но не се завърта. Това е по-рядко срещано от другите възможни проблеми, тъй като зъбните ремъци обикновено се късат, докато двигателят работи (което може да е много лошо), а някои автомобили вече се предлагат с верижни ремъци, които издържат по-дълго от гумения вариант. Така или иначе, това ще изисква пътуване до сервиза.

9. ГОРИВНИЯТ ФИЛТЪР НА АВТОМОБИЛА Е ЗАПУШЕН

Горивните филтри помагат за подаването на хубаво и чисто гориво от резервоара за гориво към горивните инжектори. Въпреки че обикновено са причина за лошо функциониране, ако се запушат, автомобилът се задръства. Замърсените горивни филтри могат да бъдат резултат от нискокачествено гориво или голям пробег.

Какво трябва да направите при смяна на акумулатора

10. РОТОРЪТ И КАПАЧКАТА НА ДИСТРИБУТОРА НА АВТОМОБИЛА СА СЧУПЕНИ

Разпределителят е отговорен за насочването на електричеството към запалителните свещи, които запалват горивото. Ако капачката не е плътно поставена или роторът не функционира, искрата няма да премине. Добрата новина? В повечето по-нови автомобили се използват индивидуални комплекти бобини, които заместват разпределителя. При по-старите автомобили лошата капачка може да доведе до шумове като почукване или пръскане. Потърсете професионалист, който да я смени.

11. АВТОМОБИЛЪТ Е БЕЗ ГОРИВО

Понякога решението на даден проблем е просто. Не пренебрегвайте факта, че може да се наложи да заредите резервоара с гориво, преди да тръгнете на път. И се опитайте да не позволявате резервоарът ви да свършва твърде често. В студено време влагата от въздуха в резервоара може да замръзне, създавайки лед, който може да означава проблеми за двигателя.

Източник: Mentalfloss

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com